Ο κορονοϊός στα χρόνια εξουσίας του Πούτιν

Εμφανώς απογοητευμένος ο λαός της Ρωσίας μιλά για την “ηχηρή” απουσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο είναι κάτι το οποίο δεν έχει απαγορευτεί, με τους Ρώσους όλων των ηλικιών να αναρτούν δημοσιεύσεις περί απουσίας του Πούτιν ενώ ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας, τις γνωστές δηλαδή πρακτικές του προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: Με μεθόδους Τσερνόμπιλ η αντιμετώπιση της Πανδημίας από τον Πούτιν;

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, απευθύνθηκε μόλις μια μόνο φορά στο έθνος από τη μέρα έναρξης της εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα του, ενώ όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, αυτή η μοναδική του εμφάνιση, μόνο καλή δεν ήταν. Ο Πούτιν, εμφανίστηκε αρχικά με δύωρη καθυστέρηση από την που είχε ανακοινωθεί πως θα απευθυνόταν στον λαό της Ρωσίας, ενώ η αμηχανία του ήταν εμφανής. Επιπλέον, κάλεσε τον λαό σε εβδομαδιαία αργία παρά τη φάση καραντίνας στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και έκλεισε μιλώντας για έναν νέο φόρο.

Την ίδια ώρα, γίνεται μια έντονη προσπάθεια από τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας να δικαιολογήσουν αυτή τη στάση του Προέδρου, λέγοντας πως προφανώς ο Πούτιν δεν θέλει να δημιουργήσει φόβο ή πανικό στους Ρώσους πολίτες, μια στάση όπως λένε είναι απόλυτα λογική και θεμιτή.

Πάντως τα παραπάνω δε συνάδουν σε καμία περίπτωση με τα έκτακτα μέτρα που είχε αναγγείλει ο δήμαρχος της Μόσχας και αντιστοιχούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στη συνέχεια ήρθε η ανάρτηση στο Twitter της Μαργαρίτας Σιμωνία Αρχισυντάκτριας της Russia Today, για να πει ότι δεν είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Είναι αξιοσημείωτη δε η στάση του Πούτιν, να επιτρέψει στον Sergey Semyonovich Sobyanin, τον δήμαρχο δηλαδή της Μόσχας να διευθύνει τον αγώνα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, μια τακτική που δε συνηθίζει, καθώς πάντα θέλει να φαίνεται και να βγαίνει “μπροστά” παίρνοντας τα εύσημα, κάτι που ίσως να εξηγεί τον φόβο του για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα του, ψάχνοντας απλώς να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο στο πρόσωπο του δημάρχου. Άλλωστε σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου αντιμετώπισης, ο Sobyanin θα είναι ο δακτυλοδεικτούμενος.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.