Ο ισραηλινός στρατός πρότεινε στον ΟΗΕ να ζητήσει καύσιμα από τη Χαμάς για τον παλαιστινιακό θύλακα

Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε χθες, Τρίτη, στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα, αφού η υπηρεσία του οργανισμού αρμόδια για τους Παλαιστίνους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το βράδυ, αν δεν παραδοθούν στον θύλακα καύσιμα.

Η UNRWA ανήρτησε αυτή την προειδοποίηση στην πλατφόρμα X χθες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις την αναδημοσίευσαν προσθέτοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς διαθέτουν περισσότερα από 500.000 λίτρα καυσίμων σε δεξαμενές στην υπό πολιορκία Γάζα.

«Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

Από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καταβάλλονται προσπάθειες να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα βασικά είδη πρώτης ανάγκης μέσω της Ράφα, του μοναδικού περάσματος προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται στα σύνορα με το Ισραήλ.

Από το Σάββατο έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παραδόσεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, ωστόσο όχι καυσίμων. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα ενδέχεται να πέσουν στα χέρια της Χαμάς, μια ανησυχία την οποία ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε χθες «θεμιτή».

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, γενικώς, ότι θα πρέπει να μπορέσουν να περάσουν καύσιμα για τους κατοίκους της Γάζας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις καθημερινές παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα «σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι οι προσπάθειες να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους μέσω της Ράφα δεν προχωρούν «αρκετά γρήγορα».

Η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ Λιν Χέιστινγκς δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο οργανισμός διαθέτει 400.000 λίτρα καυσίμων σε φορτηγά στην Αίγυπτο, έτοιμα για να αναχωρήσουν για τη Γάζα, τα οποία αρκούν για περίπου δυόμισι ημέρες.

Ωστόσο ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει πετρέλαιο από την UNRWA και πρόσθεσε: «Δεν θα εισέλθει πετρέλαιο στη Γάζα. Η Χαμάς κλέβει το πετρέλαιο για τις στρατιωτικές της υποδομές».

Η Χέιστινγκς προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρχουν καύσιμα, «αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν, δεν γίνεται αφαλάτωση του νερού».

«Πολλοί άνθρωποι πίνουν υφάλμυρα επιφανειακά ύδατα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, χολέρας και άλλων προβλημάτων υγείας. Καλούμε το Ισραήλ να επαναφέρει τα επίπεδα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στα προ της σύγκρουσης επίπεδα και να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος να εισέλθουν καύσιμα στη Γάζα», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε χθες ότι εκτός από τα νοσοκομεία που χρειάστηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω των ζημιών που υπέστησαν και των επιθέσεων, «έξι νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων».

3 Παλαιστίνιοι νεκροί σε πλήγμα drone κατά τη διάρκεια εφόδου του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μεταδίδουν σήμερα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

«Ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τουλάχιστον δυο πυραύλους προς την κατεύθυνση ομάδας ανθρώπων κοντά στον καταυλισμό της Τζενίν, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους», μετέδωσε το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο πηγές του στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέν του πως διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Τόνισε πως απάντησε σε επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών», οι οποίοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του και σε αντίδραση χρησιμοποιήθηκε ένα από τα drones του εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

«Δεν τραυματίστηκαν» μέλη του, πρόσθεσε.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που χρησιμοποιούνται αεροπορικά μέσα στη Δυτική Όχθη αφότου κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της Χαμάς και άρχισαν σφοδροί, ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 95 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη έκτοτε.

Στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ, την πιο πολύνεκρη από συστάσεως κράτους το 1948, σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και απήχθησαν άλλοι πάνω από 200. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί έκτοτε τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά, κατά τη UNICEF.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, ο οποίος θεωρείται προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύθηκε ισραηλινή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα φέτος.

Ο S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σε «αρνητική» -από «σταθερή»- την προοπτική του αξιόχρεου που αποδίδει στο κράτος του Ισραήλ (AA-/A-1+) χθες Τρίτη, επικαλούμενος τον κίνδυνο ο πόλεμος που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου να εξαπλωθεί και να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία και στην κατάσταση ασφαλείας της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Fitch έθεσαν επίσης υπό επανεξέταση την προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ (A1), ενόψει ενδεχόμενης υποβάθμισής του, εξαιτίας του πολέμου και του κινδύνου κλιμάκωσης και εξάπλωσής του.

Σε ανακοίνωσή του, ο S&P Global σημείωσε πως «επί του παρόντος, εκτιμάμε ότι η σύρραξη θα παραμείνει επικεντρωμένη στη Γάζα και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ως έξι μήνες».

Συμπλήρωσε πως ενδέχεται να επαναφέρει την προοπτική του αξιόχρεου στο επίπεδο «σταθερή» αν υπάρξει επίλυση της σύγκρουσης και κατά συνέπεια «μείωση των περιφερειακών και εγχώριων κινδύνων ασφαλείας, χωρίς υλικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ισραηλινή οικονομία και στα δημόσια οικονομικά». Πρόσθεσε ότι η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να αμβλύνει κάποιες από τις αρνητικές μακροοικονομικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

ViaDiplomacy Newsroom