Ο ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας στο Αλγέρι
Ο ηγέτης του Μετώπου Polisario, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γκάλι έφθασε νωρίς σήμερα στο Αλγέρι, αφού η νοσηλεία του στην Ισπανία για περισσότερο από μήνα προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ισπανία και στο Μαρόκο. «Έφθασε σώος και αβλαβής», δήλωσε ο Τζαλίλ Μοχάμεντ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στην Ισπανία.
Ο Γλάλι έφθασε από την Παμπλόνα (στη Ναβάρρα στη βόρεια Ισπανία) στην Αλγερία στη 1:40 π.μ. τοπική ώρα με ένα επίσημα ναυλωμένο ιδιωτικό αεροπλάνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Βρίσκεται στην Ισπανία», δήλωσε από την πλευρά της πηγή της ισπανικής κυβέρνησης.
Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, το βράδυ πως ο Μπραχίμ Γκάλι επρόκειτο να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της Παμπλόνα χωρίς να διευκρινίζει τον προορισμό του αεροπλάνου.
Έφυγε από την Ισπανία αρκετές ώρες μετά την εμφάνισή του μέσω βιντεοσύνδεσης σε ακροαματική συνεδρίαση ισπανικού δικαστηρίου για μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου. Οι δικαστές αποφάσισαν να μην επιβάλουν περιορισμούς στον ηγέτη του Πολισάριο και του επέτρεψαν να εγκαταλείψει τη χώρα.
Το Μέτωπο Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία, μάχεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, που ήταν ισπανική αποικία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και διεκδικείται από το Μαρόκο. Η υπογραφή μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Ραμπάτ και το Πολισάριο έπειτα από 16 χρόνια πολέμου το 1991 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προέβλεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή, το οποίο όμως αναβάλλεται συνεχώς.
Ο ηγέτης του Πολισάριο είχε φθάσει στις 18 Απριλίου στην Ισπανία με απόλυτη μυστικότητα, επιβαίνοντας σε ειδικά διαμορφωμένο για ασθενείς αεροπλάνο της αλγερινής προεδρίας και εφοδιασμένος με ένα “διπλωματικό διαβατήριο”, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. Στη συνέχεια εισήχθη σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Λογκρόνιο (βόρεια Ισπανία) με ψεύτικο όνομα “για λόγους ασφαλείας”.
Η απόφαση της Ισπανίας να δεχθεί τον Γάλι προκειμένου να εισαχθεί σε νοσοκομείο για επιπλοκές της COVID-19 είχε προκαλέσει την οργή του Μαρόκου.
Μαροκινοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί πως η ξαφνική μαζική εισροή, τον περασμένο μήνα, σχεδόν 10.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα στη Βόρεια Αφρική μετά τη χαλάρωση, όπως φαίνεται, των συνοριακών ελέγχων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ήταν μια μορφή αντιποίνων.
Η αναχώρηση του Γκάλι κινδυνεύει να αναβιώσει τις εντάσεις με το Μαρόκο, το οποίο προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες για μια «επιδείνωση»της κρίσης, αν επιτρεπόταν στον ηγέτη του Πολισάριο να «επιστρέψει σπίτι του».
Δύο αγωγές εις βάρος του Γκάλι
Δύο αγωγές έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γκάλι στην Ισπανία. Η πιο πρόσφατη για «παράνομη σύλληψη, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατατέθηκε το 2020 από τον Φαντέλ Μπρέικα, ο οποίος αποσκίρτησε από το Μέτωπο Πολισάριο και απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα. Καταγγέλλει πως υποβλήθηκε σε «βασανιστήρια» σε καταυλισμούς προσφύγων της Σαχάρας στην Τιντούφ, στην Αλγερία.
Η άλλη κατατέθηκε το 2007 από την Ένωση της Σαχάρας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ASADEDH) για γενοκτονία, δολοφονία, τρομοκρατία, βασανιστήρια ή εξαφανίσεις που διαπράχθηκαν επίσης στους καταυλισμούς της Τιντούφ, σύμφωνα με την οργάνωση αυτή που εδρεύει στην Ισπανία.
Πρόκειται για κατηγορίες που είναι «εντελώς ψευδείς» και αποτέλεσμα «πλήρως πολιτικών σκοπιμοτήτων», υποστήριξε ο δικηγόρος του, ο Μανουέλ Όγιε, κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τις αγωγές αυτές μπορεί να βρίσκεται η Ραμπάτ.
«Τα βασανιστήρια έχουν επιβεβαιωθεί από χιλιάδες μάρτυρες», απάντησε η δικηγόρος του Φαντέλ Μπρέικα, Μαρία Χοσέ Μαλαγόν Ρουίθ ντε Βάγιε, αρνούμενη τον «πολιτικό» χαρακτήρα της υπόθεσης.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP