Ο Ερντογάν, οι “μεταναστευτικές του απαιτήσεις” & η ΝΑΤΟϊκή βοήθεια για τη Συρία

«Έχουμε ζητήσει πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ στη Συρία – για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Συρία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πρόκλησης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ για τη Συρία, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσει τα ηγετικά στελέχη της ΕΕ.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας, διαμήνυσε πως η Τουρκία ζητά «χειροπιαστή υποστήριξη», λέγοντας παράλληλα πως η μόνη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πολέμησε εναντίον των συριακών «απειλών», συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους.

«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να κοιτάει με αδιαφορία το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως τα παραπάνω ήρθαν ουσιαστικά τρεις μέρες μετά τη νέα συμφωνία εκεχειρίας για το Ιντλίμπ της Συρίας, με τον Ερντογάν να απειλεί  με την ανάληψη μονομερούς δράσης, αν  δεν τηρηθεί η νέα κατάπαυση πυρός. Επιπρόσθετα, την Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ.

«Είναι πέρα από τη λογική και την κατανόηση ένας σύμμαχος, και μία γειτονική χώρα, να δείχνει την Τουρκία ως υπεύθυνη για το κύμα παράτυπης μετανάστευσης», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Στόλτενμπεργκ: Κοινή πρόκληση τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «κοινή πρόκληση», που  απαιτεί «κοινή λύση».

«Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος» δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο. Συνεχίζει να βοηθάει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

«Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν περαιτέρω την Τουρκία και ψάχνουν να βρουν τι παραπάνω μπορούν να πράξουν» επεσήμανε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Αυτή την ώρα ο Τούρκος πρόεδρος συναντάται με με την ηγεσία της Ε.Ε.

Έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα από τότε που ο κ. Ερντογάν δεσμεύθηκε να ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου έφτασαν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας,  χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού ο αιφνιδιασμός του Ερντογάν δεν πέτυχε. Τα σύνορα της Ελλάδας και κατ επέκταση της Ευρώπης, φυλάσσονται από άκρη σε άκρη. Το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, για να συναντήσει  τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλς Μισέλ και την επίτροπο Ursula von der Leyen έρχεται μάλιστα, μόλις τρεις ημέρες μετά την απαγόρευση των τουρκικών αιτημάτων από την Τουρκία για περισσότερη οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο συμφωνίας μετανάστευσης του 2016. Οι Ευρωπαίοι εμμένουν στην άρνησή τους να αρχίσουν να συζητούν με τον κ. Ερντογάν τόσο για οικονομική ενίσχυση όσο και για την απελευθέρωση έκδοσης βίζα υπό την απειλή του «εκβιασμού».

Οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ και σε ό,τι σχετίζεται με τον Ερντογάν, τα προβλήματα και οι απειλές δεν ήταν λίγες, αναφορικά,  με την αποστολή των 3.6 εκατομμυρίων σύριων προσφύγων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η Γερμανία θέλει να προωθήσει συνομιλίες για την παροχή περισσότερης βοήθειας στην Άγκυρα για να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία μετανάστευσης του 2016 και να μετριάσει τις ανησυχίες του Ερντογάν ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της.

Ωστόσο, η κούρσα του Τούρκου προέδρου, είναι η σκλήρυνση των στάσεων στις Βρυξέλλες και η πλήρωση των αιτιάσεων του Βερολίνου και άλλων για την έναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών.

Για να πετύχει μάλιστα τον σκοπό του, μόλις το Σάββατο, κούνησε το δάχτυλο για ακόμα μια φορά στην Αθήνα ώστε να την ανησυχήσει για μια νέα εισροή προσφύγων και μεταναστών. “Ελλάδα, αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να μείνουν μαζί σου. Θα πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί ανησυχείς τόσο πολύ; Ελλάδα, ανοίξτε τις πύλες σας και απελευθερώστε τον εαυτό σας από αυτό το φορτίο” είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που ο Ερντογάν θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ μετά από τη συνάντηση με τον κ. Michel στην Άγκυρα την περασμένη Τετάρτη. Οι διπλωμάτες μάλιστα, την περιέγραψαν ως μια σκληρή συνάντηση, με τους Τούρκους ομολόγους τους, κατά την οποία είπαν  οι Ευρωπαίοι, ότι δεν υπήρχε “εμπιστοσύνη” και “καμία σχέση” με την ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, είναι πολύ πιθανό να επανέλαβε στις Βρυξέλλες την επανεγκατάσταση περισσότερων προσφύγων από την Τουρκία για να επιταχύνει την πληρωμή περίπου 3 δισ. Ευρώ ενός υποσχεθέντος ποσού ύψους 6 δισ. Ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας μετανάστευσης.

Η Τουρκία επίσης πιέζει για πρόοδο στις συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες και τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού καθεστώτος ΕΕ-Τουρκίας.

Ο Josep Borrell, κορυφαίος διπλωμάτης των Βρυξελλών, δήλωσε ότι παρόλο που είναι πρόθυμος να ακούσει τις τουρκικές προτάσεις, οι δύο πλευρές “έχουν διαφορετικές απόψεις” για το πώς λειτουργεί η συμφωνία. Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν ότι η κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα έχει μετριάσει, αφού οι τουρκικές αρχές διέταξαν την ακτοφυλακή να σταματήσει τις θαλάσσιες διαβάσεις. Οι μεταναστευτικές ροές στα χερσαία σύνορα έχουν επίσης μειωθεί. Παρά ορισμένες ενδείξεις εξομάλυνσης, η προκλητική ρητορική του κ. Ερντογάν ενδέχεται να κυριαρχεί στους τίτλους. “Έχουμε χορηγήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια στήριξης [σε πρόσφυγες]”, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας το Σάββατο. “Μόλις καταφέραμε να εξασφαλίσουμε € 3δις [από την Ευρώπη], αλλά πού είναι τα 40 δισεκατομμύρια μας από την Ευρώπη; 3bn; “.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.