Ο Ερντογάν φτιάχνει παρακρατικό στρατό για την ασφάλεια του

Ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στις ομάδες περιφρούρησης της γειτονιάς εξουσίες παρεμφερείς με αυτές που έχει η αστυνομία, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μια νέα παραστρατιωτική δύναμη την οποία θα χρησιμοποιήσει για κομματικό όφελος αλλά και ως «αστυνομία ηθών».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και από τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο το εθνικιστικό MHP. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης το καταψήφισε λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο δίνονται εξουσίες σε μια υπηρεσία που δεν διαθέτει τα αναγκαία προσόντα και εκπαίδευση και πως το αποτέλεσμα θα είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περαιτέρω περιστολή των πολιτικών ελευθεριών.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που θα στελεχώνουν τις ομάδες περιφρούρησης της γειτονιάς θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν οπλισμό, να ελέγχουν την ταυτότητα πολιτών, να σταματούν αυτοκίνητα και να πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους. Δεν θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν ή να ανακρίνουν υπόπτους, αλλά θα μπορούν να τους κρατούν μέχρι να τους παραδώσουν στην αστυνομία και στη στρατοχωροφυλακή. Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη άνω των 21.000 υπαλλήλων για την αναδημιουργία αυτής της οργάνωσης.

Οι ομάδες περιφρούρησης της γειτονιάς περιπολούσαν στις αγορές και στις γειτονιές των πόλεων της Τουρκίας, οπλισμένες με κλομπ και σφυρίχτρες, επί δεκαετίες μέχρι το 2008 οπότε το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν είχε διαλύσει τη δύναμη. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να «ακούσει και πάλι τη νύχτα τις σφυρίχτρες των φυλάκων» λίγο μετά την αποτροπή του εναντίον του πραξικοπήματος το 2016. Το 2017 το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας είχε αρχίσει να προσλαμβάνει χιλιάδες νέα μέλη για να στελεχώσουν τις ομάδες περιφρούρησης της γειτονιάς, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 10.000 επιπλέον προσλήψεις τα επόμενα χρόνια.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή έχουν ανάγκη την υποστήριξη μιας επικουρικής δύναμης και πως οι τουρκικές γειτονιές έχουν γίνει ασφαλέστερες μετά την ανασύσταση της υπηρεσίας. Αντιθέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τη νέα δύναμη ώστε να ενισχύσει την αυταρχική του διακυβέρνηση. Επίσης ότι τα μέλη της θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, θα αισθάνονται αφοσίωση στον Ερντογάν και στο κόμμα και θα λειτουργήσουν και ως αστυνομία ηθών που θα εφαρμόζει τις συντηρητικές κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες της κυβέρνησης.

ViaDiplomacy Newsroom