Ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα είναι από την Ελλάδα;

«Σήμερα το απόγευμα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει τον κύριο Γενς Στόλτενμπεργκ ως γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και πρόεδρο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, για να διαδεχθεί τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Στόλντεμπεργκ θα αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα από την 1η Οκτωβρίου 2014, όταν θα λήξει η θητεία του Φογκ Ράσμουσεν μετά από πέντε χρόνια και δύο μήνες στο τιμόνι της Συμμαχίας»

Αυτή ήταν η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις 28 Μαρτίου του 2014 με την οποία έκανε γνωστό ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας θα ήταν ο επόμενος Γ.Γ της Συμμαχίας. Η πρόταση προς τον Γενς Στόλτενμπεργκ για να αναλάβει την θέση έγινε μόλις λίγους πριν, στο τέλος του 2013. Η επιλογή του Στόλτεμπεργκ, όπως και των προκατόχων του, είχε ως κριτήριο σε ποιο πεδίο εξελισσόταν η αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Από το 2011, και μέχρι σήμερα, το νέο πεδίο ήταν η Χερσόνησος Κόλα και η πίεση που δεχόταν και δέχεται η Νορβηγία από την Ρωσία. Στην περιοχή υπάρχει μια ένταση (το 2016 η Μόσχα απείλησε τους Νορβηγούς ότι θα υποφέρουν) η οποία εξελίσσεται μέχρι σήμερα και έχει αναγκάσει την Νορβηγία να αναπτύξει στρατό στα σύνορα με την Ρωσία από το 2017, τις ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν και πάλι τον 2 στόλο στην Βόρεια Θάλασσα, ενώ η Μόσχα απείλησε τις ΗΠΑ πως αν εκσυγχρονιστεί ο σταθμός Globus 2 (radar) στο νησί της Βαρντό της Νορβηγίας που βρίσκεται μόλις 50χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία, θα υπάρξουν αντίποινα. Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, 11 Sukhoi-24 πραγματοποίησαν μια προσομοίωση επίθεσης στο συγκεκριμένο ραντάρ

Πριν αναλάβει ο Γενς Στόλτεμπεργκ στην Χερσόνησο Κόλα υπήρξε ένας μικρός πόλεμος με γεγονότα που είτε αποκρύφτηκαν είτε παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα με τους νεκρούς να παρουσιάζονται πάντα ως τουρίστες. Μάλιστα, για να γίνει κατανοητό στους Νορβηγούς τον κίνδυνο που διέτρεχαν από την Ρωσική απειλή, στις 5 Οκτωβρίου 2015 έκανε πρεμιέρα στο TV2 η σειρά «Okkupert», η οποία απεικονίζει μια εισβολή στη Νορβηγία από τον ρωσικό στρατό. Την ημέρα της πρεμιέρας είχε αντιδράσει έντονα η Ρωσία, ενώ όσο γινόταν τα γυρίσματα της σειράς, το σενάριο το έβλεπε η διεθνης κοινότητα σε ένα άλλο σημείο της Ευρώπης, στην Κριμαία

Η επόμενη περιοχή κρίσης εκλέγει τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ;

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είχαν ως στόχο να σύρουν την Ρωσία σε συμβιβασμό μέσα από έναν ενεργειακό αποκλεισμό (να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης) ώστε να αποδεσμευτούν δυνάμεις για την Σινική Θάλασσα και την αντιμετώπιση της Κίνας. Ο τελευταίος και πιο δύσκολος συμβιβασμός θα ήταν στην Χερσόνησος Κόλα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε σύγκρουση. Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμεναν

Αυτό που δεν υπολόγισαν οι ΗΠΑ, και απέτυχε το ΝΑΤΟ και ο Γενς Στόλτεμπεργκ, ήταν η Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η Συρία. Η επέμβαση των Ρώσων στην περιοχή όχι μόνο ματαίωσε τους σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα, αλλά παγίωσε σε τέτοιο βαθμό την παρουσία τους που έφερε τριγμούς στην Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας. Ο Γενς Στόλτεμπεργκ απέτυχε, με θόρυβο όπως αποδείχθηκε, τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη που ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής παρουσίας των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί επίσης ότι η αποτυχία ΝΑΤΟ-Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, έφερε την Μόσχα στα Νότια σύνορα της Συμμαχίας.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι Ρώσοι παγίωσαν την παρουσία τους, ενώ οι Κινέζοι, αντί να περιμένουν τους Αμερικανούς στην Σινική Θάλασσα, μετέφεραν την κρίση στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Πανδημία, 5G, μετατόπιση μεταφορών στα τρένα και εκβιασμοί μέσω χρέους δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή.

Η χώρα που θα χρησιμοποιήσουν Κίνα και Ρωσία και θα την προσλάβουν για να δημιουργήσουν μόνιμη ένταση στην περιοχή, είναι η Τουρκία, η οποία είναι οικονομικά εξαρτημένη και από τις δύο χώρες

Ο παραπάνω χάρτης είναι από άρθρο του V με τίτλο : Ελλάδα: Η πιο σημαντική χώρα σε ένα Δίκτυο Συμμαχιών. Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Έλληνας πολιτικός ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ;

Η ένταση της Τουρκίας με την Δύση θα κρατήσει για πολλά χρόνια, και η διαχείριση της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχει πολλά επεισόδια. Σε αυτό το κλίμα η επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα θα είναι από αυτή την περιοχή έντασης, όπως ακριβώς έχει γίνει με όλους τους προηγούμενους. Αν προσέξουμε τον πίνακα με τους πρώην Γενικούς Γραμματείς, την χώρα τους, και τις ημερομηνίες με την θητεία, θα διαπιστώσουμε ότι η χώρα του κάθε Γραμματέα, ήταν στο επίκεντρο εξελίξεων το διάστημα εκείνο.

Η Ελλάδα σήμερα εκτός από το μεγαλύτερο ενεργειακό και τεχνολογικό hub στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετατρέπεται και σε έναν Διαμεσογειακό ηγέτη. Ένας ηγέτης που δίνει λύσεις (βλέπε Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Αίγυπτος) ενώ ενώνει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ με την Συμμαχία που ιδρύει το Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι στο μέσο εξελίξεων που ξεκινούν από την Κορεατική Χερσόνησο, φτάνουν στην Ινδία, τις Αραβικές χώρες, την Ανατολική Μεσόγειο, τις Βαλτικές Χώρες και από εκεί στην Χερσονησο Κόλα. Ενώνει δηλαδή ένα σύνολο συμφερόντων, και αυτός είναι ο λόγος που το επόμενο διάστημα θα δεχθεί πιέσεις από Μόσχα-Πεκίνο μέσω Τουρκίας, όσο αυτή δεν θα μπορεί να βρει τρόπους να απεγκλωβιστεί.

Αν λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι από την χώρα που ενώνει αυτά τα συμφέροντα, και τρεις κόσμους (Ινδία-Αραβική Χερσόνησο-Ευρώπη) και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

Η Ελλάδα είναι παράδειγμα μέσα στην Συμμαχία, αφού είναι σταθερά στην 2η θέση του Νατοϊκού στόχου του 2%(δαπάνες για την άμυνα). Αυτό συνέβη και την περίοδο των μνημονίων όταν άλλες χώρες όπως η Γερμανία ήταν μακρυά από τον στόχο αυτό.

Η κρίση με την Τουρκία , όπως φαίνεται τουλάχιστον μέχρι τώρα, θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα και η επιθετικότητα της απέναντι στην Ελλάδα, με Έλληνα Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι βέβαιο ότι θα την περιορίσει αφού πλέον όλα τα Μέλη της Συμμαχίας (και όχι όπως τώρα) θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν ενωτικά με τον φόβο του επικοινωνιακού βατερλό.

Επίσης, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι η πιο ισχυρή δύναμη στην περιοχή με Νατοϊκά όπλα, κάτι που θα αποτελεί και πάλι παράδειγμα.

Και αν τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται ως πόθοι μελλοθάνατου, να σημειώσουμε ότι σήμερα που μιλάμε, η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δέχεται απειλές και τις αντιμετωπίζει είναι η Ελλάδα. Δέχεται επιθέσεις στα σύνορα της,( σε αντίθεση με την Τουρκία που εισβάλλει σε άλλες χώρες), δέχεται επιθέσεις μέσα στην κοινωνία με υβριδικές επιχειρήσεις, δέχεται επιθέσεις και απειλές από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα, και με την βοήθεια συμμάχων που δεν ανήκουν αποκλειστικά στους οργανισμούς που συμμετέχει η χώρα, έχει καταφέρει να τις αποκρούσει με επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Την διαχείριση αυτής της κρίσης την κάνουν τρεις Έλληνες πολιτικοί, ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο υπουργός άμυνας και ο υπουργός εξωτερικών.

Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν γραφτεί πολλά άρθρα από τον ξένο τύπο τα οποία τον κατατάσσουν στους πολιτικούς με επιρροή στην διεθνή κοινότητα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, έχει καταφέρει μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο να αλλάξει όλη την εικόνα της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας ακόμα και συνομιλητές από εχθρικές χώρες να τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Όσο για τον Υπουργό Άμυνας, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα ικανότατο ισορροπιστή ανάμεσα στην πολιτική και το επιχειρησιακό επίπεδο. Δεν ανέλαβε ρόλους που δεν του αναλογούν, αντίθετα, άφησε επαγγελματίες στο στρατό να αναδείξουν τις ικανότητες τους και την προσωπικότητα τους, κάτι που επιδρά θετικά στους πολίτες.

Αν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να επιλέξουν με κριτήρια πολιτικά και ικανότητας διαχείρισης κρίσεων, θα μπορούσαν έναν από τους παραπάνω, και από την χώρα που τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.