Ο Εμπορικός Πόλεμος με τις ΗΠΑ “σώζει” τον Κινέζο Πρόεδρο
Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στην ιστορία του, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και την πολιτική αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ. Στο εσωτερικό της χώρας, όμως, καθώς η πολιτική ηγεσία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 70ή επέτειο από την ίδρυση της λαϊκής δημοκρατίας, κανένα σημάδι δεν μαρτυρεί ότι η ισχύς του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αμφισβητείται.
Πολλοί στο Πεκίνο πιστεύουν ότι η τακτική του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο και η προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να εμφανίσει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ως υποκινούμενες από την Ουάσιγκτον προσφέρουν στον πρόεδρο Σι αξιόπιστη πολιτική κάλυψη.
Πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς η ηγεσία του κόμματος συγκεντρωνόταν στο θέρετρο του Μπεϊνταϊχέ, ο Σι είχε αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την οικονομική πολιτική του και για τη διαχείριση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Φέτος, όμως, η συνάντηση στο θέρετρο της νότιας Κίνας δεν έδωσε αφορμή για κριτική προς τον Κινέζο πρόεδρο. «Αυτή τη στιγμή στην Κίνα η κοινή γνώμη συμφωνεί ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική περιορισμού της επιρροής του Πεκίνου, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες της κινεζικής κυβέρνησης. Πολλοί εκτιμούν ότι κάθε προσπάθεια συνδιαλλαγής με τον Τραμπ είναι άσκοπη», λέει σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης.
Η αδυναμία συνεννόησης με τις ΗΠΑ ταιριάζει στο εθνικιστικό «αφήγημα» που προωθεί ο πρόεδρος Σι μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία, το 2012. «Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει περιορίσει δραστικά τις φιλοαμερικανικές φωνές και έχει καταστήσει ευκολότερη τη συσπείρωση της κινεζικής κοινωνίας πίσω από το κομμουνιστικό κόμμα», λέει ο διευθυντής σύνταξης της κρατικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times. «Ο χειρισμός της εμπορικής διένεξης από τον Τραμπ ευνοεί πολιτικά τον Σι, καθώς αυτός προσέρχεται αυτή την εβδομάδα στο θέρετρο του κόμματος. Ο Κινέζος πρόεδρος μπορεί τώρα να υποστηρίξει με στοιχεία ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευθείς με την Ουάσιγκτον», λέει Αμερικανός επιχειρηματίας στην Κίνα.
«Ο Σι είναι τυχερός που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο μπορεί να ρίξει όλη την ευθύνη του εμπορικού πολέμου», λέει ο Τζουντ Μπλανσέτ, αναλυτής του ινστιτούτου CSIS στην Ουάσιγκτον. «Παρότι ο Σι νιώθει ασφαλής στην ηγεσία του κόμματος, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί τις συμμαχίες του με την ηγεσία του στρατεύματος και των υπηρεσιών ασφαλείας, που μπορεί να αποδειχθούν ανεκτίμητες σε ενδεχόμενη πολιτική κρίση», καταλήγει ο Μπλανσέτ.
Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει, όμως, και ακόμη μία «παράπλευρη απώλεια», καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έχει αναστείλει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζε να προωθήσει εντός του 2019 ο πρόεδρος Σι.
(πηγή: reuters)