Ο Διάλογος ξεκίνησε και δεν είναι ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
Η Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα εκβιάστηκε (χωρίς εισαγωγικά) από την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα από την Γερμανία ώστε να προχωρήσει σε έναν άνευ όρων διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό η τελευταία να κερδίσει οφέλη πέρα από την Κόκκινη Γραμμή της Ελλάδας που είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.
Η αντίσταση της Αθήνας σε αυτή την προοπτική, ουσιαστικά την παράδοση της χώρας στις απειλές και διεκδικήσεις της Άγκυρας, δημιούργησε μια άλλη προοπτική για ενδιαφερόμενες χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι Αραβικές χώρες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει την θέση του με συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα.
Οι παραπάνω χώρες συσπειρώθηκαν πίσω από την Ελλάδα η κάθε μια για τους δικούς της λόγους. Η επέμβαση της Τουρκίας στον Ισλαμικό κόσμο ως τρίτος πόλος με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η προσπάθεια «κηδεμονοποίησης» των Παλαιστινίων, και η παρέμβαση της Άγκυρας σε Γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική, ήταν οι κύριοι λόγοι.
Οι χώρες αυτές, μαζί με τις ΗΠΑ, έχουν και έναν κοινό λόγο αντίδρασης που περνά μέσα από την Τουρκία, την Ρωσία. Η πολιτική της Μόσχας στην Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αφορά ένα και μόνο πράγμα, την Ενέργεια. Μια ελεγχόμενη Συρία από την Ρωσία κατόρθωσε να ανατρέψει σχέδια δεκαετιών για την Ενεργειακή απεξάρτηση της Τουρκίας και της Ευρώπης. Αυτή η ανατροπή σχεδίων, είναι που έφερε και την Τουρκία στην σημερινή κατάσταση, σε έναν σχεδόν πολιτικό , όχι μόνο ενεργειακό, έλεγχο της Άγκυρας από την Μόσχα.
Ένα ενδεχόμενο επανάληψης της Συρίας στην Τουρκία, τον έλεγχο από την Μόσχα, είναι που δεν θέλουν όλες οι παραπάνω χώρες, και η αλήθεια είναι ότι μέσα σε αυτές και η Ελλάδα. Η στήριξη που έδωσαν οι σύμμαχοι της Αθήνας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και αυτή που θα δώσουν τα επόμενα χρόνια, ήταν από την αρχή βέβαιο ότι κάπου θα έπρεπε να εξαργυρωθεί, οικονομικά και πολιτικά.
Η Γαλλία η οποία είναι ψηλά στην εκτίμηση της Ελληνικής κοινωνίας λόγω της στάσης της, είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν , και ζητούν ήδη από την Αθήνα να προχωρήσει σε κάποιους συμβιβασμούς ώστε η Τουρκία, έστω και υπό αυτό το καθεστώς, να παραμείνει στο άρμα της Δύσης. Ο Γάλλος Πρόεδρος το Σάββατο με tweet ανέφερε πως το μήνυμα δόθηκε στην Κορσική, τώρα ήρθε η ώρα για διάλογο.
Το ίδιο και οι Αμερικανοί με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να θεωρεί πως η Τουρκία έχει λάβει το μήνυμα ότι οι εκβιασμοί της δεν θα γίνουν αποδεκτοί, και είναι η ώρα για διάλογο.
Έτσι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο με τους συμμάχους, ο οποίος αφορά με ποιους συμβιβασμούς θα πάει σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Ένα είναι βέβαιο, ότι οι συμβιβασμοί δεν θα αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα. Άλλωστε η ΑΘήνα έχει διαμηνύσει στους συμμάχους ότι ο διάλογος θα γίνει αφού έχουν διασφαλιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Η Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα να προχωρήσει σε κανέναν συμβιβασμό στην Θράκη, το Αιγαίο και στο Καστελόριζο. Οι μόνοι συμβιβασμοί αφορούν την υφαλοκρηπίδα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (όπως και με Ιταλία και Αίγυπτο), και τέλος, την πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στον EastMed. Ο τελευταίος συμβιβασμός είναι και το ζητούμενο για την Άγκυρα ο οποίος θα έχει προεκτάσεις και στο Κυπριακό