Ο διάλογος με την Τουρκία θα ξεκινήσει όταν υπάρχει Διπλωματική και Στρατιωτική ισορροπία
Η Αθήνα τονίζει διαρκώς ότι οι συζητήσεις (όχι διάλογος) θα ξεκινήσουν όταν θα υπάρχει αποκλιμάκωση, όταν δηλαδή η Τουρκία θα αποσύρει τα πολεμικά πλοία και το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες Διπλωμάτες γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κάνει τόσο εύκολα αυτό το βήμα.
Αυτό που επιδιώκει ουσιαστικά η Αθήνα είναι να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο για να δυναμώσει την διπλωματία, τις συμμαχίες, να αυξήσει την στρατιωτική της ισχύ και τέλος, να προετοιμάσει την Ελληνική κοινωνία για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και αν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία από την περιοχή, η αποκλιμάκωση δεν θα έχει επέλθει αφού οι παραβιάσεις στον αέρα θα συνεχιστούν, οι προωθήσεις μεταναστευτικών ροών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, και οι δηλώσεις για το εθνικιστικό κοινό θα ενταθούν.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και θα εξαρτηθούν από την γενική στάση της Άγκυρας, οι συζητήσεις αυτές μπορούν να καταλήξουν σε διαπραγματεύσεις, αλλά θα καταλήξουν σε Διάλογο όταν η Αθήνα θα έχει φέρει Διπλωματική (το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό) και στρατιωτική ισορροπία. Και στις δύο περιπτώσεις με την ισορροπία αυτή θα προσπαθήσει να σύρει την Άγκυρα σε έναν διάλογο στο οποίο ο συμβιβασμός θα είναι μονόδρομος, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να κερδίσει
Αυτό το γνωρίζουν και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι κινδυνεύουν από την πολιτική της Άγκυρας. Η Γαλλία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος, είναι οι χώρες που όχι μόνο επιθυμούν την ισορροπία αυτή, αλλά την επιδιώκουν κιόλας για διαφορετικούς λόγους. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί να πιέσει την Τουρκία, και η μόνη χώρα που μπορεί να προχωρήσει σε πολλαπλά χτυπήματα οικονομικά και στρατιωτικά αν χρειαστεί, έχοντας κερδίσει το “δικαίωμα” από την στάση της Τουρκίας, η οποία όσο περνάει ο χρόνος εκτίθεται στα μάτια της κοινής διεθνής γνώμης.
Αυτή είναι ίσως και η υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της βοήθειας που δέχεται από χώρες που δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία λόγω του παρελθόντος και του “δικαιώματος” που δεν τους έχει δοθεί