Ο αλβανικός εθνικισμός απειλεί, η σκοπιανή αδιαλλαξία προβληματίζει

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Οι αιματηρές ταραχές στο Κουμάνοβο των Σκοπίων από ομάδα αλβανόφωνων εθνικιστών προβληματίζουν και ανησυχούν τα social media με βάση την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αναφορών του ελληνικού διαδικτύου.

Τα στοιχεία του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 07/05 – 12/05 2015 μας αποκαλύπτουν ότι το  Κουμάνοβο, η ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της Νίκολα Γκρουέφσκι, η Αλβανία και ο Αλβανικός Εθνικισμός συγκεντρωνουν συνολικά 16455 αναφορές στα social media και το ελληνικό διαδίκτυο.

Τα συναισθήματα που καταγράφονται για Κουμάνοβο, ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, Αλβανία και Αλβανικό εθνικισμό εμφανίζουν ένα εντυπωσιακό ποσοστό αρνητικό συναισθημάτων σε σύγκριση με τα θετικά. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο αριθμό των αρνητικών συναισθημάτων όπως αποδεικνύεται τους σχολιασμούς των χρηστών του.

H θεματολογία που αναπτύχθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 07/05 – 12/05 αναφέρθηκε στις αποσταθεροποιητικές παρενέργειες που προκαλεί ο αλβανικός εθνικισμός στο μικρό αυτό κρατίδιο των Δυτικών Βαλκανίων αλλα και στις επιπτώσεις πάνω στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με βάση τα δημοσιεύματα κλιμακώνουν την πολιτική κρίση στη ΠΓΔΜ και η ηγεσία των Σκοπίων να κατηγορεί τους Κοσοβάρους ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση ότι εγκέφαλοι της «τρομοκρατικής ομάδας» στο Κουμάνοβο ήταν πέντε Κοσοβάροι, πρώην μέλη του UCK.

Παράλληλα τα δημοσιεύματα αναφέρονται και στην υφιστάμενη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι με την αντιπολίτευση που πήρε ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις μετα το Κουμάνοβο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δημοσιεύματα για την απειλή του αλβανικού εθνικισμό που υποστηρίζουν ότι προωθείται μια «Μεγάλη Αλβανία» μέσα από μια ένωση των αλβανόφωνων περιοχών που θα αποτελούνται από τ Αλβανία, το Κόσοβο και τις αλβανικές περιοχές των Σκοπίων.  Φυσικά αυτό μπορεί να γίνει και μέσω μια οικονομικής ένωσης όλων των αλβανόφωνων περιοχών βασισμένη στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων.

Συμπερασματικά τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι η κρίση του Κουμάνοβο δημιουργεί ανησυχία και ιδιαίτερα αρνητικούς συνειρμούς στην ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη διότι τη συνδυάζει με την σκοπιανή προπαγάνδα του Γκρουέφσκι και την αδιαλλαξία του πάνω στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με την Ελλάδα και με την απειλή του αλβανικού εθνικισμού, την βίαια ένοπλη μορφή του που ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.