Ο Αλίγιεφ από την Ουκρανία είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος για το Κυπριακό
«Η Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν πάντα υποστήριζαν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των δύο χωρών». Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Ιλχ΄άμ Αλίγιεφ, από την Ούκρανία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.
Ο Αλίγιεφ δεν έκανε αυτή την δήλωση σε οποιαδήποτε χώρα, αλλά από την Ουκρανία όπου υπάρχει η κατοχή της Κριμαίας από την Ρω΄σία, και στα Ανατολικά σύνορα της χώρας κατάληψη Ουκρανικού εδάφους από αυτονομιστές όπως συνέβη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν είναι αναγκασμένος να είναι υπερ του Διεθνούς Δικαίου. Για 30 χρόνια άσκησε πολιτική για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών του Ναγκόρνο – Καραμπάχ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ τα εδάφη ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν.
Δεν δέχτηκε ποτέ την κατοχή των εδαφών, ενώ έθεσε ως όρο την απελευθέρωση των κατεχομένων για να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Αρμενία.
Για τον λόγο αυτό το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να κρατήσει άλλη στάση στο Κυπριακό, πέρα από το να ζητά την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την άλλη οι Κύπριοι στηρίζοντας ακόμα το καθεστώς του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, όχι μόνο δεν δίνουν την ευκαιρία στον Α΄λίγιεφ να κρατήσει την ίδια στάση, αλλά του επιτρέπουν να κρατά τέτοια που βολεύει την Τουρκία.
Όταν ο Αλίγιεφ είχε ξεκαθαρίσει το θέμα από το 2004
Το 2004 κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού του ελληνικού κράτους – του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου – στο Μπακού, ο Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου ενώ είχε διαβεβαιώσει τον Κωστή Στεφανόπουλο και τους τότε υφυπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη και Παναγιώτη Σκανδαλάκη ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα προχωρούσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Μάλιστα είχε εξηγήσει τους λ΄όγους και είχε αναφέρθεί σε παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε: «όλοι γνωρίζουν ότι ένα τμήμα της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι υπό κατοχή (των Αρμενίων). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι 1.000.000 Αζέροι είναι πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Το 20% της επικράτειάς μας είναι υπό κατοχή, κάτι που αποτελεί πλήγμα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».
Η στάση αυτή του Αλίγιεφ για το Κυπριακό είχε προκαλέσει την θετική αντίδραση του Κωστή Στεφανόπουλου ο οποίος είχε απαντ΄΄ήσει, «στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, στην επέκτασή της, την πολιτική κατοχή εις βάρος των δύστυχων – όπως τους αποκάλεσε δύο φορές – Τουρκοκυπρίων η διάθεση της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι να στηριχθεί οικονομικά η Βόρεια Κύπρος για να ζήσουν καλύτερα οι κάτοικοί της.»