Ο αγωγός IGB έτοιμος να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο
Ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και οι διοικητικές διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και οι πράξεις για το δικαίωμα χρήσης βρίσκονται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες .
«Ολόκληρο το τμήμα της διασύνδεσης μήκους 31 χιλιομέτρων στην ελληνική επικράτεια επιθεωρήθηκε για δύο ημέρες (8 – 9 Σεπτεμβρίου) με εκπροσώπους του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Υδρογονανθράκων-Τμήμα Εγκαταστάσεων) και τη διοίκηση του ICGB», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ICGB
Η επιθεώρηση εντάσσεται στη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας για το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Ελλάδας. Η αντιπροσωπεία επιθεώρησε λεπτομερώς το σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή, μια από τις βαλβίδες φραγής, τα σημεία σύνδεσης με τον ΤΑΡ και τον ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του γραμμικού τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα.
«Η όλη διαδικασία περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και λεπτομερή εξέταση μιας σειράς εγγράφων του έργου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι ολοκληρωμένες εργασίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία ολόκληρης της υποδομής φυσικού αερίου. Τα σχόλια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή από τα μέλη αυτής της επίσκεψης στον ιστότοπο είναι θετικά και ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για την Ελλάδα», δήλωσαν οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ICGB Teodora Georgieva και George Satlas.
Και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την εθνική και διεθνή σημασία της εμπορικής κυκλοφορίας της IGB που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.
«Εξετάζουμε έναν αγωγό που ανοίγει μια νέα, ασφαλή πύλη για διαφοροποιημένες παραδόσεις φυσικού αερίου όχι μόνο για τις δύο χώρες υποδοχής αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑΕ και με τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη Μολδαβία επίσης. Όλες οι προσπάθειες παραμένουν εστιασμένες στην ολοκλήρωση των υπόλοιπων δευτερευουσών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της σύμβασης EPC και των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία προκειμένου να επιτευχθεί η καθορισμένη προθεσμία», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση
Επιπλέον, παράλληλα με τους ελέγχους από Ελληνικής πλευράς, η ICGB συνεργάζεται ενεργά με όλα τα αρμόδια βουλγαρικά ιδρύματα για τη χορήγηση του νόμου 16 και της άδειας για το δικαίωμα χρήσης που απαιτείται για επιχειρησιακές δραστηριότητες βάσει της εθνικής νομοθεσίας.
Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και τον αγωγό Trans-Adriatic (TAP AG) στην περιοχή της Κομοτηνής (Ελλάδα) και με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD). στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου είναι 182 km και η διάμετρος του αγωγού είναι 32” με χωρητικότητα σχεδιασμού έως 3 δισεκατομμύρια m3/έτος με κατεύθυνση Ελλάδα-Βουλγαρία.
Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει τη χωρητικότητά του έως και 5 bcm/έτος ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς και τις δυνατότητες των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η τελετή έναρξης του Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 8 Ιουλίου.