Ο «Αγιατολάχ του ΝΑΤΟ» πρόθυμος να αναλάβει νέα αποστολή στο Αφγανιστάν
Οι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από ακόμη έξι περιφέρειες της χώρας στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν συνεχίζουν να κερδίζουν εδάφη, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι χθες Δευτέρα.
Επρόκειτο για μία περιφέρεια στην επαρχία Χεράτ, μία στην Γορ, μία στη Σαρ-ι-Πουλ, μία στη Ζαμπούλ και δύο στη Φαρά.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που τελούσαν σε κατάσταση πολιορκίας στα κέντρα των περιφερειών αυτών για αρκετό καιρό, είτε αποχώρησαν και ενώθηκαν με άλλες δυνάμεις ή απομακρύνθηκαν από τις περιοχές τους με αεροπορική υποστήριξη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις άφησαν πίσω τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά.
Σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους, ορισμένοι από τους στρατιώτες που υποχωρούσαν αγνοούνται.
Πέρα από τις έξι περιφέρειες που έπεσαν, άλλη μία, στην επαρχία Κουντούζ, καταλήφθηκε για μερικές ώρες από τους αντάρτες χθες Δευτέρα, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις την ανέκτησαν αργότερα.
Οι ισλαμιστές αντάρτες καταγράφουν σειρά στρατιωτικών νικών και εδαφικών κατακτήσεων. Από την επίσημη έναρξη της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 23 περιφέρειες έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.
Το Αφγανιστάν έχει 34 επαρχίες και περίπου 400 περιφέρειες. Τα κέντρα των περιφερειών βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από τις επαρχίες στη διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση σχολίασε ότι η αποχώρηση από περιφέρειες που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας έχουν σκοπό να αποτρέψουν πόλεις και περιφέρειες-κλειδιά να πέσουν στα χέρια των ανταρτών. Ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο οι δυνάμεις είναι σε θέση να χειριστούν την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων.
Την περασμένη εβδομάδα, το μεικτό στρατηγείο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά 50% και πλέον.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Ταλιμπάν είχαν μπορέσει να καταλάβουν πέντε περιφέρειες πέρυσι, οι τέσσερις από τις οποίες όμως ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα σε μερικές ημέρες.
Παρότι τυπικά η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου -ίσως να έχει τελειώσει ακόμη νωρίτερα- κατά διαταγή του αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί πως είναι «καιρός» να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκη η χώρα του, αξιωματικοί στο Πεντάγωνο δεν κρύβουν ότι καταρτίζονται σχεδιασμοί για την πιθανή επιστροφή του αμερικανικού στρατού αν χρειαστεί.
Ερντογάν έτοιμος να αναλάβει νέα αποστολή για το ΝΑΤΟ
Λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία πως θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν. Ο Σουχαΐλ Σαχίν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα, ανέφερε πως η Άγκυρα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2020 για αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Η Τουρκία ήταν μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν βάσει της συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Στις 8 Ιουνίου 2021 η Τουρκία είχε προσφερθεί να αναλάβει τη φύλαξη και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν «ψυχρά» στο αίτημα αυτό επισημαίνονται ότι η Άγκυρα επιβάλει όρους που πρέπει να συζητηθούν.
Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Άγκυρα έκανε την πρόταση αυτή στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως τις 11 Σεπτεμβρίου, έπειτα από 20 χρόνια από τις επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους». Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κάποιους από τους όρους για την εφαρμογή της επιχείρησης, με την Ουάσιγκτον να έχει συμφωνήσει να εξετάσει κάποιους από αυτούς, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία προσφέρθηκε να φροντίσει για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Αυτή η πρόταση της Τουρκίας ενδέχεται να βοηθήσει να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δύσης, που επλήγησαν μετά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και τις διαμάχες της με χώρες της ΕΕ για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνεται απο το Reuters. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 ότι η πρόταση της Άγκυρας προϋποθέτει τη στήριξη από τους εταίρους της. «Σκοπεύουμε να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν υπό όρους.
Ποιοι είναι οι όροι μας; Πολιτική, οικονομική και επιμελητειακή υποστήριξη. Αν τηρηθούν αυτά, μπορούμε να παραμείνουμε στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai», επεσήμανε ο Ακάρ.
Από την μεριά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χαιρετίζουν την τουρκική πρόταση, όμως επεσήμαναν ότι η Άγκυρα ζητά πολλά για την εν λόγω αποστολή, όπως σημείωνε ο αμερικανικός τύπος. Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αξιοπιστία της Τουρκίας, με δεδομένες τις άλλες διαφωνίες που έχει με τις ΗΠΑ, όμως σημείωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα βρει έναν τρόπο να λειτουργήσει αυτή η διευθέτηση.
Το ΝΑΤΟ σε απόφαση κατά τη σύνοδο των ηγετών της συμμαχίας την Τρίτη, δεν κατέληξε για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Το NATO, στο πλαίσιο της συνόδου, δεσμεύτηκε να διαθέσει μεταβατική χρηματοδότηση για το αεροδρόμιο Hamid Karzai” και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο εκεί
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / Reuters)