Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα – Γιατί αποφασίστηκε να γίνει η επίσκεψη
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται σε λίγες ώρες στην Αθήνα για διήμερη στο πλαίσιο του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Χίλτον.
Το απόγευμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών τους. Το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας».
Η επίσκεψη γίνεται εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος τόσο από την αιφνιδιαστική τουρκική απαίτηση για «ιδιωτική επίσκεψη» του Νταβούτογλου στη Θράκη, η οποία προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Αθήνα και τελικά δεν θα γίνει όσο και από τις τουρκικές προκλήσεις από την παρουσία του Μπαρμπάρος στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η σύγκληση του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας τελικά αποφασίστηκε για να μην υπονομευτούν οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και να συζητηθεί το ενδεχόμενο επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Sinan Ulgen, επισκέπτης καθηγητής στο Carnegie Institute in Brussels, εκτιμάει με δηλώσεις του στις Voice of America ότι ένα βασικό μέρος της ατζέντας θα αναλωθεί στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε θετική συμβολή στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι « εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να συμβάλει στη σχέση Τουρκίας-ΕΕ. Πρόκειται να γίνει μια συζήτηση όπου οι δύο χώρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον θετικό ρόλο που η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει στις διαπραγματεύσεις. Μια συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές». Ο Ulgen επισημαίνει ακόμα ότι το φλέγον ζήτημα θα είναι η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική κυβερνήση να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποκλειστικό δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Αφήνει όμως ανοιχτό ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων που θα αφορά μια πιθανή συνεργασία για την διέλευση ενός αγωγού από την Κύπρο ως την Τουρκία που θα επεκταθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Παράλληλα ο Emre Iseri εμπειρογνώμων διεθνών σχέσεων του Ιzmir’s Yasar University επισημαίνει, στη Voice of America. ότι η δημιουργία αυτού του αγωγού μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα φέρει ειρήνη στην περιοχή αλλά οι τρεις χώρες δεν είναι αυτή την στιγμή στο ίδιο μήκος κύματος. Υπογραμμίζει ότι εκτός από το ενεργειακό θα συζητηθεί και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες εξαιτίας των εξελίξεων σε Ιράκ και Συρία. Οι ηγεσίες και των δύο χωρών αναμένεται να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.