Nτιμιτρόφ – Δεν έχει καμία σημασία ποιο είναι το παλαιότερο έθνος

Το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, υπέγραψαν χθες Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα οι πρέσβεις των χωρών-μελών στο βορειοατλαντικό συμβούλιο. Πλέον η χώρα θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διεθνούς οργανισμού ως παρατηρητής και χωρίς δικαίωμα ψήφου, μέχρι να επικυρωθεί το πρωτόκολλο από όλα τα κράτη μέλη της συμμαχίας και η ΠΓΔΜ γίνει επίσημα το 30ο μέλος της.

Η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά μόνη της, επανέλαβε σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ:

«Ήμασταν μόνοι. Εδώ και χρόνια προσπαθούσαμε να ονειρευτούμε. 

Η πρώτη διακήρυξη του κοινοβουλίου μας χρονολογείται στο 1993. Ήταν πριν από 25 και πλέον χρόνια. Το πρωτόκολλο προσχώρησης που υπεγράφη θα περάσει τώρα από τα 29 κοινοβούλια των συμμαχικών χωρών μελών. Έτσι γινόμαστε μέρος της οικογένειας. Το ταξίδι είναι πιο εύκολο όταν έχεις φίλους γύρω σου».

«Χρειάζεται χρόνος και καλή πίστη»

Κληθείς να σχολιάσει εάν άξιζε το έως τώρα μακρύ και συχνά επώδυνο πολιτικά αυτό ταξίδι, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι το κέρδος για τη χώρα του είναι πολλαπλό: «Τα πρώτα δυο (κέρδη) είναι ότι ξεκλειδώνει ο προθάλαμος ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το τρίτο -όλα βέβαια είναι εξίσου σημαντικά- είναι ότι κάνουμε ένα νέο φίλο, τη γείτονά μας, την Ελλάδα, που νομίζω είναι ο θεμελιώδης στόχος κάθε διπλωματίας. […] Το τέταρτο, επίσης σημαντικό, είναι η ιστορική συμφιλίωση των λαών στην περιοχή, η οποία έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία, αλλά δυσκολεύεται να κοιτάξει στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, τα ζητήματα ταυτότητας είναι πάντοτε ιδιαίτερα σύνθετα και γι΄ αυτό απαιτήθηκε και πολύς χρόνος και κόπος για να επιλυθούν. «Η ‘Μακεδονία’ ήταν σε κάποιο βαθμό προστατευμένη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομοσπονδίας.

Όταν κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία ανακηρύξαμε την ανεξαρτησία μας και είχαμε αυτά τα θέματα με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος και καλή πίστη. Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα πειστεί, ακόμη και εκείνοι που σήμερα εναντιώνονται στη συμφωνία. Και στις δυο χώρες».

Η περιοχή «ωριμάζει»

Όπως εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, οι θετικές αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων γίνεται πιο ώριμη: «Διότι ο ανταγωνισμός για το ποιο είναι το παλαιότερο έθνος ή ποιος είχε τις περισσότερες νίκες και τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τους πολίτες, τη νέα γενιά. Χάνουν την υπομονή της. Μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ειδικά οι πιο ταλαντούχοι.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα διαφορετικό είδος ανταγωνισμού. Στο πεδίο της εκπαίδευσης, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο ανταγωνισμός και η συνεργασία σε αυτά τα πεδία είναι που μετρούν σήμερα. Η ιστορία είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον και αυτό είναι που κάνουμε με τη συμφωνία».

Όσον αφορά πάντως την ένταξη στην ΕΕ, ο Ν. Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι θα είναι μια αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία όχι μόνον εξαιτίας των πιο αυστηρών κριτηρίων σε σχέση με παλαιότερα αλλά και επειδή μετά τις μεγάλες διευρύνσεις της τελευταίες δεκαπενταετίας η ένταξη νέων μελών δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής.

Πηγή: Deutsche Welle

ViaDiplomacy Newsroom