Ντέρνα: “Η ναυτική βάση των ισλαμιστών του ISIS στη Μεσόγειο”
Μόλις 190 μίλια νότια της Κρήτης βρίσκεται η πόλη της Ντέρνα με το μικρό της λιμάνι και τους 100.000 κατοίκους της. Η πόλη αυτή έγινε γνωστή πριν από 210 χρόνια, όταν ένα άγημα 54 Αμερικανών Πεζοναυτών με 250 Έλληνες από την Κρήτη και 250 Άραβες μισθοφόρους, έχοντας την κάλυψη τριών φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού επιτέθηκαν στην φρουρά της πόλης, η οποία αποτελείτο από 5.000 Βερβερίνους πειρατές υπό την διοίκηση του Mustafa Bey.
Οι πειρατές πραγματοποιούσαν την εποχή εκείνη επιθέσεις σε αμερικανικά εμπορικά πλοία, ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λύτρα για τους αιχμαλώτους και “φόρους” για να μην πραγματοποιούν νέες επιθέσεις στα εμπορικά πλοία.
Η στάση αυτή των πειρατών προκάλεσε τον Πρώτο Πόλεμο των Βερβέρων, μεταξύ των ΗΠΑ και του κρατιδίου των Βερβέρων της Τρίπολης, ο οποίος έληξε με την μάχη της Ντέρνα και την εκδίωξη του ηγέτη του κρατιδίου Yusuf Karamanli από την εξουσία και την επανατοποθέτηση στην αρχηγία του κρατιδίου του εκδιωχθέντος Hamet Karamanli αδελφού του Yusuf.
Αυτή η ιστορική πόλη εφαλτήριο πειρατικών επιδρομών στον 19ο αιώνα φαίνεται ότι θα ξαναζήσει τις παλαιές δόξες της αυτή την φορά με αφορμή την εγκατάσταση στην Ντέρνα μιας σημαντικής στρατιωτικής δύναμης της ISIS η οποία επιδιώκει να μετατρέψει την παραθαλάσσια πόλη στην ναυτική της βάση στη Μεσόγειο.
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο όλοι οι αναλυτές συμφωνούν για την ISIS είναι η ευελιξία και η ευρηματικότητα της ηγεσίας της, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των σχεδίων της οργάνωσης.
Έχοντας καταλάβει σημαντικό τμήμα της Συρίας κυρίως στο βορρά όπου βρίσκονται και οι πετρελαιοπηγές της χώρας καθώς και του βορείου και κεντρικού Ιράκ η ISIS, έχει ξεκινήσει τη συστηματική εξαγωγή της οργάνωσης σε χώρες όπου οι κρατικές δομές έχουν εξασθενίσει και υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να επηρεάσει τους τοπικούς πληθυσμούς.
Μια από αυτές τις περιοχές στη Λιβύη είναι η Κυρηναϊκή, από την οποία 300 φανατικοί ισλαμιστές ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια για να πολεμήσουν στο Ιράκ με την Al Qaida.
Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος έριξε τους “σπόρους” της η ISIS στέλνοντας το 2014 στην Ντέρνα τον υεμενίτη Abu Nabil al-Anbari για να προετοιμάσει το έδαφος στην ανατολική Λιβύη για την επέλαση της οργάνωσης.
Η πόλη ήταν γνωστή από παλιά για το θρησκευτικό συντηρητισμό της και για το λόγο αυτό επιλέχτηκε από την ISIS. Η πόλη καταλήφθηκε από τις συμπαθούντες προς την ISIS δυνάμεις τον περασμένο Οκτώβριο και αυτή την στιγμή οι ισλαμιστές διατηρούν στην Ντέρνα 800 μαχητές και έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης.
Αν και η ISIS κατέχει τμήμα της πόλης της Σύρτης, η Ντέρνα αποτελεί το προπύργιο των φανατικών ισλαμιστών στη Λιβύη. Σε αυτή την πόλη το 2014 το Συμβούλιο των Νεαρών Ισλαμιστών ανακήρυξε την επαρχεία Barqah στην οποία βρίσκεται η πόλη, Ισλαμικό Εμιράτο, σηματοδοτώντας την επέκταση της εδαφικής περιοχής που ελέγχει η ISIS από τη Συρία και το Ιράκ στην βόρειο Αφρική απέναντι από την Ευρώπη.
Για την ιστορία η περιοχή αυτή μαζί με την Κρήτη αποτέλεσαν την 20 Π.Χ–297 Μ.Χ τη Ρωμαϊκή Επαρχεία της Κρήτης και της Κυρηναϊκής.
Η μεγάλη στροφή προς τον εξτρεμισμό για τον πληθυσμό της πόλης πραγματοποιήθηκε μετά την εξέγερση κατά του Καντάφι το 2011 όταν η Ντέρνα μετατράπηκε σε κόμβο Σαλαφιστών. Εκτός από την Ντέρνα οι ισλαμιστές ελέγχουν επίσης και το μεγαλύτερο λιμάνι Ras al-Helal το οποίο βρίσκεται 47 χλμ δυτικά της Ντέρνα.
Και στα δύο λιμάνια οι ισλαμιστές βρήκαν μικρά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι ψαράδες και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 40 άτομα.
Σύμφωνα με αναλυτές αλλά και ντόπιους ακτιβιστές που αντιτίθενται στην παρουσία των ισλαμιστών τα σκάφη αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ISIS για την πραγματοποίηση πειρατικών επιχειρήσεων, ενώ έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν την απόσταση που χωρίζει τη Λιβύη από τις ευρωπαϊκές ακτές.
Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη ανησυχήσει τις ιταλικές αρχές οι οποίες φοβούνται ότι οι ισλαμιστές θα χρησιμοποιήσουν τα πλοιάρια αυτά για να μεταφέρουν στην Ευρώπη εξτρεμιστές μαχητές μαζί παράνομους μετανάστες ή πρόσφυγες διαχέοντας το Jihad στη νότια Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά οι Ιταλοί ψαράδες που εργάζονται νότια των ιταλικών νήσων Λαμπεντούσα και Λινόσα, αρχίζουν να νοιώθουν άβολα, ξέροντας ότι ισλαμιστές της ISIS διαθέτουν πλέον δύο λιμάνια στην κεντρική Μεσόγειο και σκάφη τα οποία θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν πειρατικές επιδρομές κατά των σκαφών τους.
Η παρουσία του ισλαμικού Χαλιφάτου στις ακτές της βορείου Αφρικής δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού δεδομένης και της διακήρυξης του ηγέτη της οργάνωσης ότι με την βοήθεια του Αλλάχ οι μαχητές του θα καταλάβουν και τη Ρώμη.
Μπορεί το παραπάνω να μην συμβεί τελικά όμως η ανασφάλεια στους Ιταλούς ψαράδες αλλά και στους ναυτικούς που πλέουν στην περιοχή πλησίον των ακτών της Λιβύης αρχίζει να αυξάνεται γεωμετρικά.