Νταβούτογλου: Σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις

Το προσφυγικό αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, κάνοντας λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις. Και αντιστρόφως», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα. «Στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», συμπλήρωσε.

«Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, ανέφερε o Τούρκος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα εμποδιστούν οι διακινητές. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο, τόνισε ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές, όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές μας» είπε και διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα παραμένουν, ενώ θα φεύγουν εκέίνοι που το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εξήγησε επίσης ότι το ποσό των τριών δισ. που ζήτησε η Άγκυρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών. Όπως είπε, εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και μετανάστες από πολλές άλλες χώρες. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διάθεση να καταθέσει τα όπλα, συνεπώς κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας

Όπως τόνισε αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συνεργασία ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.Παράλληλα, όπως είπε, Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Προ των δηλώσεων των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.

naftemporiki.gr

ViaDiplomacy Newsroom