Νταβός – Εμπορικοί πόλεμοι και παγκόσμιο χρέος
Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες – μεταξύ των οποίων και 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – 37 από την Ευρώπη και την Ασία, εννιά από την Εγγύς Ανατολή και έξι Πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική – αναμένεται να μετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά επισήμως αύριο στο ελβετικό θέρετρο.
Σχεδόν κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα δώσει το παρών εκτός δύο: την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.
Στο φόρουμ θα παραστεί, επίσης, η νέας πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και διάδοχος της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που θα κάνει την πρώτη σημαντική ομιλία του στη διεθνή σκηνή, ο οποίος θα παρουσιάσει «το νέο πρόσωπο της Βραζιλίας, απελευθερωμένο από ιδεολογικά δεσμά και διαφθορά»
Το παγκόσμιο χρέος στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια
Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ θα συζητηθεί ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance. Στο πάνελ θα είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουχίν. Τη «νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ηγετικό στέλεχος της Google Ρουθ Ρόρατ και ο ιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν.
«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα», εκτιμά η DW.
«Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, o πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει», σημειώνει.
Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο Κλάους Σβαμπ. «Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή» πρόσθεσε ο Σβαμπ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ