Νταβός – Εμπορικοί πόλεμοι και παγκόσμιο χρέος

Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες από 110 χώρες – μεταξύ των οποίων και 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – 37 από την Ευρώπη και την Ασία, εννιά από την Εγγύς Ανατολή και έξι Πρόεδροι από τη Λατινική Αμερική – αναμένεται να μετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά επισήμως αύριο στο ελβετικό θέρετρο.

Σχεδόν κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα δώσει το παρών εκτός δύο: την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ηχηρές θα είναι οι απουσίες των προέδρων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δεν αναμένεται να παρευρεθεί ούτε η Τερέζα Μέι,  λόγω των εσωτερικών ραγδαίων εξελίξεων για το Brexit .

Στο φόρουμ θα παραστεί, επίσης, η νέας πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και διάδοχος της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρο, που θα κάνει την πρώτη σημαντική ομιλία του στη διεθνή σκηνή, ο οποίος θα παρουσιάσει «το νέο πρόσωπο της Βραζιλίας, απελευθερωμένο από ιδεολογικά δεσμά και διαφθορά»

Το παγκόσμιο χρέος στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια

Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ θα συζητηθεί ο κίνδυνος μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και το παγκόσμιο χρέος που πρόσφατα αυξήθηκε στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Institute of International Finance. Στο πάνελ θα είναι ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, ο γκουρού των hedge funds, Ρέι Ντάλιο, και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουχίν.  Τη «νέα αρχιτεκτονική για τις αγορές» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το ηγετικό στέλεχος της Google Ρουθ Ρόρατ και ο ιδρυτής της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει χάσει σε δυναμικότητα, οι εμπορικές διενέξεις πολλαπλασιάζονται, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η κλιματική αλλαγή δείχνουν δυσεπίλυτα», εκτιμά η DW.

«Το καθένα από αυτά τα προβλήματα είναι μια τεράστια πρόκληση» λέει ο Μπόργκε Μπρέντε, o πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για να λυθούν χρειάζεται συνεργασία, αλλά η βούληση για συνεργασία λείπει», σημειώνει.

Αποφάσεις ή συμφωνίες όπως πάντα δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει ευρύς διάλογος για θέματα, όπως οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η βιομηχανική ψηφιοποίηση. Θα αναζητηθεί επίσης μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική στον αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. «Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στον κόσμο», θεωρεί ο Κλάους Σβαμπ. «Όλοι παραπονιούνται ότι οι ελίτ δεν θεωρούνται αξιόπιστες, γιατί το βλέμμα τους στρέφεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ή σε επόμενη τριμηνιαία έκθεση. Εδώ στο Νταβός ακολουθούμε συνειδητά μια μακρόπνοη προσέγγιση των πραγμάτων. Προσανατολιζόμαστε στην ευκαιρία, θέλουμε να της δώσουμε μορφή» πρόσθεσε ο Σβαμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom