Νότια Κορέα: Η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει το ενδεχόμενο η χώρα να ήταν θύμα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ
Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα κάλεσε την κυβέρνηση να ερευνήσει το ενδεχόμενο η χώρα να ήταν θύμα κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, μετά τη διαρροή απόρρητων εγγράφων που φαίνεται να αποκαλύπτουν ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε τη σύμμαχό της Σεούλ.
Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμβούλους του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιούν Σουκ Γέολ σε θέματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου να διασφαλίσουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία.
Η διαρροή προκάλεσε επικρίσεις στη Νότια Κορέα σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο χαρακτήρα των επικοινωνιών στους κόλπους σημαντικών θεσμών της χώρας, όπως η προεδρία.
Πολιτικοί αντίπαλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό και να κατευνάσει τις σχέσεις της με τους Αμερικανούς ενόψει της επίσκεψης του Γιούν στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει φως στους ισχυρισμούς για παρακολουθήσεις και, αν είναι βάσιμοι, πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγνώμη και της προσφέρουν εγγυήσεις ότι δεν θα ξεκινήσουν και πάλι», δήλωσε σήμερα ο Λι Ζάε- μιούνγκ επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος, της αντιπολίτευσης.
Η νοτιοκορεατική προεδρία προσπάθησε χθες, Τρίτη, να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της διαρροής, χαρακτηρίζοντάς «σημαντικό αριθμό» των εγγράφων πλαστογραφημένα.
Δεκάδες φωτογραφίες εγγράφων κυκλοφορούν τουλάχιστον εδώ και αρκετές εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε υπηρεσίες μηνυμάτων, όπως το Twitter, το Telegram και το Discord.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει πως προσπαθεί να προσδιορίσει αν τα έγγραφα είναι όντως αυθεντικά και επεσήμανε πως τουλάχιστον ένα από αυτά φαίνεται ότι έχει παραποιηθεί.
Αντίγραφο ενός από τα έγγραφα που διέρρευσαν, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, αναφέρεται σε συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων αρμόδιων για την εθνική ασφάλεια της Νότιας Κορέας οι οποίοι συζητούν το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών νοτιοκορεατικής παραγωγής στην Ουκρανία και τον κίνδυνο αυτό να παραβιάζει την πολιτική της Σεούλ, η οποία έγκειται στο να μην πουλάει όπλα σε εμπόλεμες χώρες.
Ένας από τους αξιωματούχους προτείνει να εξαχθούν τα πυρομαχικά στην Πολωνία προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)