Νίκος Παναγιωτόπουλος: Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι έτοιμη
Το αποτέλεσμα του Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Δεν ανέφερε λεπτομέρειες αλλά και μόνο ότι ουσιαστικά έχουμε συμφωνία για την βάση της Σούδας, δηλώνει το αποτέλεσμα και το κλίμα των συζητήσεων που θα υπάρξει τον Οκτώβριο στην Αθήνα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην αμυντική διπλωματία της χώρας δήλωσε:
Η Αμυντική Διπλωματία, λοιπόν, ασκείται μέσα από μια δέσμη δραστηριοτήτων, στην οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρωτοστατεί με σκοπό την ενίσχυση των συνεργασιών
και των συμμαχιών μας προς την κατεύθυνση προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και προς τη δημιουργία κλίματος αποτελεσματικής εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων
με τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις εντός της Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και με άλλες χώρες ενδιαφέροντός μας.
Στην κατεύθυνση αυτή -και αυτό είναι σημαντικό- επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές σχέσεις με στρατηγικούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τις οποίες όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα, έχουμε αναπτύξει έναν στρατηγικό διάλογο που λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών.
Η περίφημη MDCA, η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν έτοιμη όσον αφορά το τελικό επεξεργασμένο κείμενο.
Θα υπογραφεί πριν από την επίσκεψη στη χώρα μας του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Μάικ Πομπέο, ο οποίος για όσους γνωρίζουν αυτή τη στιγμή είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας στην Αμερικανική Κυβέρνηση, πιο ισχυρός από ποτέ, θα έλεγα, όσον αφορά Υπουργό Εξωτερικών.
Θα επισκεφθεί την Ελλάδα, και μεταξύ άλλων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα επιβεβαιωθεί και από κοντά η εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.
Πώς γίνεται αυτή; Επιτυγχάνεται κυρίως μέσα από δράσεις, τις οποίες επισπεύδει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αυτό είναι το θέμα της Σούδας, όπου υπάρχει αίτημα να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η σχέση χρήσης της Σούδας από τον αμερικανικό παράγοντα. Αυτό το βλέπουμε.
Είναι η αυξημένη παρουσία και η αίτηση για μερική χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Βρεθήκαμε την περασμένη Παρασκευή εκεί με τον Αμερικανό Πρέσβη, όπου με αμερικανική χρηματοδότηση πραγματοποιείται η ανέλκυση μιας βυθοκόρου που χρόνια είναι βυθισμένη στο λιμάνι και επομένως περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του.
Το έργο συντελείται, όπως σας είπα, με αμερικανική βοήθεια, αλλά και μια εξαιρετική συνέργεια από εγχώρια εργατικά χέρια που δουλεύουν δίπλα και μαζί με αμερικανικά,
από ελληνικές τεχνικές εταιρείες που συντονίζονται και υλοποιούν δίπλα και μαζί με αμερικανικές, με μία συνέργεια σχεδιασμών και υλοποίησης
η οποία δίνει ακριβώς αυτή την απτή απόδειξη ότι καλύτερο, κάτι βαθύτερο χτίζεται όσον αφορά αυτή τη στρατηγική σχέση.
Παράλληλα στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων, διευρύνοντας συγχρόνως τις διεθνείς δραστηριότητες του Υπουργείου με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.
Για παράδειγμα αξιοποιούμε τα δύο σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος,
καθώς και τις διμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, που ενισχύουν τη συνεργασία της Δύσης με τις χώρες αυτές και αποτελούν παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.
Με αυτό τον τρόπο αναδεικνυόμαστε σε προνομιακό συνομιλητή και εταίρο τόσο με τα κράτη της περιοχής όσο και με ισχυρότερες δυνάμεις παγκοσμίως.
Και αποτελούμε έναν αξιόπιστο άξονα, όπως είπα, προαγωγής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως καθαρός πάροχος ασφάλειας και επ’ ουδενί παράγων αστάθειας και αποσταθεροποίησης.
Για την προώθηση των παραπάνω δράσεων είχα την ευκαιρία πρόσφατα να συζητήσω κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο με τον ομόλογό μου και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας
της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.