Νίκος Δένδιας: Οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο

Το ισχυρό μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των Αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την έναρξη του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου, επισήμανε πως αφορά επτά σημαντικούς τομείς και αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. «Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους, με βέβαιη προοπτική. Στερεή βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της παρουσία και πλέκοντας το εγκώμιο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτ Τσούνη. «Αποτελεί λαμπρό παράδειγμα των επιτυχιών της ομογένειας» σημείωσε.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία των Συμφωνιών Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για τις διμερείς σχέσεις. Όπως είπε, η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ και επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Περαιτέρω, κατέδειξε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ αγωνίστηκαν δίπλα δίπλα στις μεγάλες και ιστορικές προκλήσεις του 20ου αιώνα, «όταν ολοκληρωτικά καθεστώτα επιχείρησαν να επιβάλουν τη θέλησή τους, μέσω της απειλής και της χρήσης βίας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι σήμερα, τον 21ο αιώνα, «γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων συμπεριφορών», με μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και προσέθεσε ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να τηρηθεί ζωντανή η ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Νίκο Δένδια να ενημερώνει τον Άντονι Μπλίνκεν για τις επισκέψεις του στις χώρες αυτής της περιοχής, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να αποφευχθεί μια νέα κρίση.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο ενεργειακό ζήτημα και ειδικά στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα από τον Νότο προς τον Βορρά. Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ρεβυθούσα, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ρόλο αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, χαιρέτισε την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά καθαρής ενέργειας στην ΕΕ.

Όσον αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εταίρο της Ελλάδας εκτός ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στους πρόσφατους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία, αλλά και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως διαπίστωσε το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής και επισήμανε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στις πληγείσες περιοχές.

Μάλιστα, για την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ζητώντας βοήθεια για τα θύματα των σεισμών. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ειδικές μονάδες διάσωσης στην Τουρκία και η ελληνική κοινωνία συγκέντρωσε και συνεχίζει να συγκεντρώνει τόνους ανθρωπιστικού υλικού που μεταφέρεται στον τουρκικό και συριακό λαό.

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως συμφώνησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως δεν πρέπει να περιμένουν καταστροφές για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους.

Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την Τουρκία μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών

Σε ερώτηση αν η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία μπορεί να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας κατέστησε ξεκάθαρο πως η Αθήνα δεν συνδυάζει τη βοήθεια που παρέχει -και θα συνεχίζει να παρέχει- στα θύματα του σεισμού στον τουρκικό και στον συριακό λαό, με την ευρύτερη ελληνική εξωτερική πολιτική. «Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, να τους βοηθήσουμε, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» είπε και πρόσθεσε: «Αν μέσα από την επαφή των δύο κοινωνιών βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων μας, αυτό βεβαίως πάντα έχει και πολιτικές συνέπειες». Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει εκ νέου πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, μέσω της βοήθειας που παρέχει στα θύματα των σεισμών.

Παράνομο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας είπε πως η θέση της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ, είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αντίθετα είναι απολύτως παράνομο και κατά συνέπεια απολύτως ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες και από τις ΗΠΑ για να βρεθεί ένας μηχανισμός που να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, διεμήνυσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει με όποιον τρόπο μπορεί. Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως συμφωνεί με τον Νίκο Δένδια στο θέμα αυτό.

Ουκρανία: Η Ελλάδα είναι με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεση κατά παράβαση κάθε όρου του Διεθνούς Δικαίου

Ερωτηθείς για την υποστήριξη που προσφέρει η Ελλάδα προς την Ουκρανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτή η επιλογή είναι εύκολη, γιατί είναι επιλογή στήριξης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Όπως επεξήγησε, στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υπάρχει άσπρο-μαύρο, υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος, θύτης και θύμα και κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά του θύματος, με την πλευρά αυτού που δέχθηκε την επίθεση κατά παράβαση κάθε όρου του Διεθνούς Δικαίου. «Ό,τι μπορούμε μέσα στις δυνατότητες για να βοηθήσουμε τη χώρα που δέχθηκε την επίθεση, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να επισημάνει πως η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία είναι διαρκής και αυξανόμενη και ότι με απόλυτη ομοφωνία ψηφίζονται τα πακέτα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν «θερμή», υπογραμμίζοντας πως: υπό το φως των ισχυρών ελληνοαμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, των κοινών αξιών και των βαθέων δεσμών των δύο λαών, οι συνομιλίες ενισχύουν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε ευρύ φάσμα τομέων.

ViaDiplomacy Newsroom