Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία έχει το φόβο ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τον αποκλεισμό της από τη θάλασσα

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο newsbomb και σημείωσε ότι δεn θα ήθελε μέσα στο κλίμα πολιτικής όξυνσης της Τουρκίας «ατζέντες εσωτερικής πολιτικής ζωής να τις μεταφέρουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει το φόβο ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τον αποκλεισμό της από τη θάλασσα, κάτι το οποίο απέχει από τις σκέψεις οποιουδήποτε μέσα στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό και πιστευτό από την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δε θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα», τόνισε. «Από κει και πέρα να βρούμε τρόπους με τους οποίους αυτό το αρχικό αποδεκτό μπορεί να επιτευχθεί».

Προϋπόθεση είναι, όπως τόνισε, είναι να αποδεχτεί η Τουρκία το πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). «Αν δεν αποδεχτεί το πλαίσιο, δεn μπορεί να συνεχίσει η συζήτηση, αν αποδεχτεί το πλαίσιο μπορούμε να βρούμε λύσεις για οποιαδήποτε λογική απαίτηση της Τουρκίας», υπογράμμισε.

«Έχω την πεποίθηση ότι με μια λογική Τουρκία, που ψάχνει πραγματικά λύσεις με την Ελλάδα και όχι με μια Τουρκία που επιζητεί κυριαρχία επί του μισού Αιγαίου, λύση μπορεί να βρεθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν ανέφερε ότι ένας έχει φερθεί στον άλλον με σεβασμό και ευπρέπεια, ακόμη και στις περιόδους της μεγάλης όξυνσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, σύντομα θα «ξεκολλήσει» η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Αλβανία, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για την Τουρκία.

«Ο Έντι Ράμα συμφώνησε επί της αρχής αυτό ακριβώς που προτείνουμε στην Τουρκία: UNCLOS, δικαιώματα των νησιών, 12 μίλια, υφαλοκρηπίδα, Χάγη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτό μπορεί να καθησυχάσει και το βαθύ τουρκικό κράτος αναφορικά με τις προθέσεις μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι στη θητεία του ποτέ δεν υπήρχε δυσχέρεια στη συνεννόηση Ελλάδας- Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα, τόνισε ότι είναι τμήμα της λύσης των διαφορών Βελιγραδίου-Πρίστινας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να παίξει ένα θετικό ρόλο ως προς αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές και τα σενάρια συνεργασίας, επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει προεκλογικά να μπει σε καμία αναζήτηση σεναρίων» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό, ακόμη και αν αυτό απαιτεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε πως δεν υπήρχαν αυτά τα τέσσερα χρόνια «οι συνήθεις διχαστικές αντεγκλήσεις», λόγω «της συνεχούς ενημέρωσης των κομμάτων και της σαφούς αντίληψης ότι είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα για να μας επιτρέπεται ο δημόσιος διχασμός και η δημόσια αντέγκληση».

Για την τροπολογία που επιχειρεί να μπλοκάρει το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «αδικούμε το θέμα, αν το μετατρέψουμε σε μια πολιτική συζήτηση».

Επίσης, ανέφερε πως ο ίδιος έπαψε να είναι υποψήφιος βουλευτής στον τόπο καταγωγής του, την Κέρκυρα, και επέλεξε το Νότιο Τομέα της Αθήνας, καθώς την περίοδο που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη που ήταν σε έξαρση το μεταναστευτικό, η τρομοκρατία και η Χρυσή Αυγή, οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων του σήμαιναν ότι δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί καθόλου την Κέρκυρα.

«Δε μπορούσα πια να κάνω το βουλευτή της συγκεκριμένης περιφέρειας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο νότιος τομέας της Αθήνας «είναι το πιο υποσχόμενο κομμάτι της παλιάς Β. Περιφέρειας. Επίσης απευθύνεσαι σε μια κοινωνία με διευρυμένη διαστρωμάτωση, οπότε έχεις αίσθηση όλων των προβλημάτων».

«Ανεκδιήγητο» να μη μπορεί η ΕΕ να οργανώσει αποστολή διάσωσης στο Σουδάν

«Όταν η ΕΕ διεκδικεί γεωπολιτικό στίγμα και ψηφίζει με θριαμβολογίες τη στρατηγική πυξίδα, είναι ανεκδιήγητο να μην μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας κοινής αποστολής διάσωσης σε μία χώρα της Αφρικής και να πρέπει κάθε χώρα ξεχωριστά να διεξάγει τις δικές της επιχειρήσεις», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι συνεννόηση μεταξύ των χωρών αποδεικνύει ότι υπήρχε γόνιμο έδαφος σε επίπεδο ΕΕ.

«Έπρεπε να γίνει, αλλιώς κανείς δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά. Τέτοιες αποτυχίες δικαιώνουν θέσεις άλλων που θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι μια κοινή αγορά και τίποτα παραπάνω».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να πάρει ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων, μένουν και άλλοι εκεί, οι περισσότεροι που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά δεν είναι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ οργανώνεται μια τελευταία αποστολή ενός απ τα δικά μας αεροσκάφη μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν για να πάρουμε μια τελευταία ομάδα Ελλήνων ή συνδεόμενων με την Ελλάδα.

«Ανεκδιήγητο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα Αθηνών, Νίκος Δένδιας, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να οργανώσει μια κοινή επιχείρηση διάσωσης στο Σουδάν, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε κοινό έδαφος για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ελληνικής κοινότητας έχει ήδη απεγκλωβιστεί από το εμπόλεμο Χαρτούμ, η Ελλάδα οργανώνει μια τελευταία επιχείρηση διάσωσης ομογενών και συγγενών τους από το Σουδάν.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αισιοδοξία υπάρχει για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε υπερήφανος για το έργο που έχει επιτευχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι δεν διαπίστωσε ο ίδιος ότι παρακολουθείται. «Εγώ δε μπορώ να αποδεχτώ τη βεβαιότητα ότι υπήρξε κάποιος ο οποίος προέβη στο απονενοημένο διάβημα να παρακολουθεί υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση καθησύχασε τους ομολόγους του. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom