Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία
Το μήνυμα «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε» σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka), που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα. Επίσης, δήλωσε ότι «συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», το οποίο επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής (για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη) είναι για την Ελλάδα μεγάλης σπουδαιότητας και επισήμανε πως «οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πέρα από τη σημασία που έχει για την Ελλάδα και την Αλβανία, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».
Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή, ιδιαιτέρα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» και «για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ειρήνης σταθερότητας, ευημερίας, συνεργασίας στην περιοχή μας».
Εξίσου, κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια, και να κάνει κάθε προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, που δεν αφορούν, όπως είναι γνωστό, την Αλβανία.
Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας εξέτασαν τις διμερείς μας σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. «Οι επαφές μας είναι πολύ συχνές. Χθες έφτασε εδώ στα Τίρανα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα. Εγώ έχω να έρθω ενάμιση χρόνο στα Τίρανα. Είχα τη χαρά να βρεθώ εδώ και να ανακοινώσω, μαζί με τον πρωθυπουργό Ράμα τη συμφωνία μας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ευχαριστώντας την υπουργό Εξωτερικών που αναφέρθηκε σε αυτό.
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως έχει σημασία ότι αναφέρθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας στο διμερές εμπόριο, τις επενδύσεις, πώς μπορούν να προάγουν την οικονομία, όπως επίσης και πώς μπορούν να εμβαθύνουν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις. Επίσης, συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, το οποίο η Αλβανία καλείται να χειριστεί και με την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον επόμενο μήνα. Ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη την Αλβανία, γιατί ως Νατοϊκός σύμμαχος και ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, υιοθετεί όλες τις αποφάσεις της ΕΕ.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που δεν ακολουθούν την αλβανική τακτική, δηλαδή την πλήρη εναρμόνιση με τις κοινές θέσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Περαιτέρω, συμφώνησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, και συμπλήρωσε: «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό». Βεβαίως, επισήμανε, «αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται» και προσέθεσε: «Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, πχ την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα το συντάξεων, είπε πως το καταλαβαίνει πολύ καλά και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό, και υπάρχει συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε σε μία τροχιά επίλυσης κάτι που απασχολεί ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν προσφέρει στην οικονομία.
Αναφερόμενος στις συνάντηση που είχε σήμερα και με μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, είπε ότι τον έκαναν κοινωνό των δικών τους προβλημάτων, τα οποία, επίσης αξίζει να συζητηθούν.
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, ανέφερε ότι είχε μια μακρά συζήτηση.
Τέλος, ευχαρίστησε την Αλβανία για υποστήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και προσέθεσε πως ευελπιστεί να υποδεχθεί την Όλτα Χάκα στην Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ράμα, στα Τίρανα
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.