Νίκος Δένδιας: Η «διπλωματία εκβιασμού των προσφύγων της Τουρκίας» πρέπει να τελειώσει

Άρθρο του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που δημοσιεύθηκε στους Financial Times με τίτλο: “Η διπλωματία εκβιασμού της Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί” (30 Μαρτίου 2020)

“Από το καλοκαίρι του 2015 έως τις αρχές του 2016, η ΕΕ αντιμετώπισε μαζική εισροή αιτούντων άσυλο, οι περισσότερες από τις οποίες έφυγαν από τη σύγκρουση στη Συρία. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από την Τουρκία, φτάνοντας στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Για να αντιμετωπίσει αυτή την εισροή και να μετριάσει την επιβάρυνση, η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Μάρτιο του 2016. Αυτό οδήγησε σε μαζική μείωση των αφίξεων στην Τουρκία από την ΕΕ. Αποδείχθηκε επίσης ότι η Τουρκία είναι σε θέση να ελέγχει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων.

Η κοινή δήλωση περιλάμβανε σειρά δεσμεύσεων. Η ΕΕ έχει σταθεί από αυτούς. Ωστόσο, η Τουρκία προσπάθησε να συνδέσει τη διευθέτηση με την υποστήριξη της ΕΕ για τα ευρύτερα νεο-οθωμανικά της έργα στη βόρεια Συρία και πέρα ​​από αυτήν και για να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια. Πρώτον, απείλησε να ανοίξει τα σύνορά της και να αφήσει στην Ευρώπη μαζικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Τον περασμένο μήνα, μετά από τις απώλειες που υπέστη η Τουρκία στην Idlib, ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιστάθηκε στις απειλές του και “άνοιξε τις πύλες” σε όσους επιδιώκουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Η Τουρκία κατάργησε μονομερώς τις ευθύνες της που συνδέονται με τη δήλωση 2016 ΕΕ-Τουρκίας. Επιδίωξε επίσης να χρησιμοποιήσει τα ανθρώπινα όντα ως πιόνια σε μια προσπάθεια εκβιασμού της ΕΕ. Αυτή είναι η ίδια ένωση που η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοδοξεί να ενώσει, ή έτσι λέει.

Η Ελλάδα υποβλήθηκε σε ξαφνική, μαζική και οργανωμένη πίεση από μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά της όρια. Χιλιάδες άτομα ενθαρρύνθηκαν να μεταφέρουν λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και αλλού προς τα ελληνικά σύνορα. Ήρθε όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα σύνορα ήταν ανοικτά. Οικογένειες με μικρά παιδιά οδηγήθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, με σκοπό την εξυπηρέτηση της μηχανής προπαγάνδας της Άγκυρας. Υπήρχαν όμως και μεγάλες και οργανωμένες ομάδες νέων που προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι ενήργησαν με την υποστήριξη, την υποκίνηση και την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών. Αυτό συνέβη μολονότι οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφώς – με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων δηλώσεων και των μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας και κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης – ότι δεν θα γινόταν ανεκτή καμία παράνομη διέλευση. Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν, αυτές οι ομάδες νέων χρησιμοποίησαν βία, ρίχνοντας πέτρες και δακρυγόνα που παράγονται στην Τουρκία, ενάντια στους Έλληνες συνοριοφύλακες. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τους ενθάρρυναν ή, στην καλύτερη περίπτωση, έδιωξαν τα μάτια. Η Τουρκία συνέδεσε την απόφαση να ανοίξει τα σύνορά της στην κρίση της συριακής επαρχίας Idlib. Ωστόσο, πάνω από το 60% των συνελήφθησαν για παράνομη διέλευση των ελληνικών συνόρων ήταν Αφγανοί. Λιγότερο από το 10 τοις εκατό ήταν Σύριοι, και ακόμη ζούσαν στην Τουρκία εδώ και χρόνια.

Αυτό δεν ήταν μια αυθόρμητη κίνηση. Ήταν μια προγραμματισμένη επίθεση κατά της Ελλάδας και κατά της Ευρώπης. Προκειμένου να ενισχυθεί ο αντίκτυπος των μεθόδων τους, οι Τούρκοι υπουργοί μίλησαν για τους μετανάστες που πυροβολήθηκαν με πυρομαχικά από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και ορισμένοι σκοτώθηκαν. Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις αποτελούν άκρως σκανδαλώδη ψεύτικα νέα και έχουν κατηγορηθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Η τουρκική ηγεσία έφτασε στο σημείο να μοιάζει η κατάσταση στα σύνορα με τη δεινή κατάσταση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Αυτό παραβίασε τη μνήμη των εκατομμυρίων που δολοφονήθηκαν βίαια από τους Ναζί. Η Ελλάδα υπέστη επίσης σημαντικό φόρο στον παγκόσμιο πόλεμο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αγωνιζόμενο παράλληλα με τους ευρωπαίους και αμερικανούς συμμάχους της, ενώ η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη μέχρι το 1945.

Στον Έβρου, η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της. Πιστεύουμε ότι ενεργήσαμε σύμφωνα με το διεθνές και τοπικό δίκαιο και ως θεμιτή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις. Η ΕΕ βρισκόταν δίπλα μας και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη αποστέλλοντας τόσο μέσα όσο και προσωπικό για την προστασία των κοινών συνόρων του μπλοκ.

Η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη απορρίπτοντας τις τουρκικές μεθόδους για να εξαπολύσει κέρδη εις βάρος του ανθρώπινου πόνου. Η ΕΕ αποτελεί φάρο για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Κατατάσσεται στην κορυφή σχεδόν σε κάθε ευρετήριο που κυμαίνεται από τις πολιτικές ελευθερίες μέχρι το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και το σεβασμό των μειονοτήτων. Βεβαίως, είναι ένα εξαιρετικά επιθυμητό μέρος για να ζήσετε.

Ως Ευρωπαίοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στα εκατομμύρια συριακών προσφύγων και εκτοπισθέντων που βρίσκονται είτε στη Συρία είτε φιλοξενούνται από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η οποία έχει το μεγαλύτερο αριθμό. Ωστόσο, ούτε η Ελλάδα ούτε η ΕΕ θα δεσμευτούν με την Τουρκία υπό πίεση, απειλή ή εκβιασμό. Ίσως έφθασε η ώρα, ειδικά δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε όλοι με την πανδημία, ώστε η τουρκική ηγεσία να συνειδητοποιήσει ότι η διπλωματία της εκβιασμών έχει πάψει να είναι αποτελεσματική.

ViaDiplomacy Newsroom