Νίκος Δένδιας για Ισραήλ-Παλαιστινιακό: Η Ελλάδα προσηλωμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι αυστηρά προσηλωμένη στο πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό αφορά, όχι μόνο μια γενική διακήρυξη επί όλων των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ για τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης.
Η κ. Σακοράφα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζήτησε να ενημερώσει ο υπουργός για ποιον λόγο, δεν συμμετείχε η Ελλάδα στη συντονισμένη ενέργεια διαβήματος των ευρωπαϊκών χωρών προς το Ισραήλ, στις 30.4.2020, με το οποίο οι πρέσβεις 11 χωρών της ΕΕ προειδοποίησαν το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για τις σοβαρές συνέπειες της προσάρτησης εδαφών της Παλαιστίνης και ζήτησαν να ανασταλούν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για κατασκευές στη συνοικία Γκιβάτ-Χαμάτος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Το διάβημα αυτό δεν έγινε χωρίς να συμμετέχει η Ελλάδα», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε ότι πρόκειται για ένα διάβημα που έγινε με τηλεδιάσκεψη προς την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Το διάβημα, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θέσεις της ΕΕ οι οποίες είναι θέσεις και της Ελλάδος και οι οποίες έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την ΕΕ και έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι δεν μετείχαν όλες οι χώρες με φυσική παρουσία στο τηλεοπτικό διάβημα αλλά αυτό δεν σημαίνει αλλαγή πολιτικής θέσης.
Υπό αυτή την έννοια, ο υπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, με κανένα τρόπο δεν εκφράζει αλλαγή στάση της Ελλάδας η οποία μένει πάντοτε προσηλωμένη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.
«Επειδή μιλήσατε για αυστηρά προσηλωμένη θέση της κυβέρνησης, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι 3 Δεκεμβρίου του 2019, στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο τμήμα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων της Γραμματείας, η χώρα μας ψήφισε “ κατά” για πρώτη φορά, και ήταν η δική σας κυβέρνηση που το έκανε αυτό», παρατήρησε η Σοφία Σακοράφα και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα ψήφιζε πάντα υπέρ μέχρι και το 1993. Στη συνέχεια απείχε, από την κυβέρνηση Σημίτη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και το κόμμα σας δεν είχε ποτέ καταψηφίσει. Ήταν θετική η ελληνική ψήφος το 1979 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 2008 δεν καταψηφίσαμε με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και με υπουργό Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια δεν θυμάμαι να έχω ακούσει, -πολύ σωστά όπως είπατε κι εσείς- στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε κι εσάς βεβαίως ούτε και τον κύριο πρωθυπουργό, να εκφράζει διαφωνία και να επιχειρηματολογεί υπέρ της καταψήφισης. Όμως, αυτό που σας ζητάω εγώ είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνησή σας αν αξιολογεί την προηγούμενη διαχρονική θέση σαν εσφαλμένη μέσα σε αυτά τα πλαίσια».
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 επισήμανε δε ότι υπάρχει «πολιτική και συνταγματική εκκρεμότητα για την Ελλάδα καθώς η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων έχει πάρει απόφαση από τις 22 Δεκεμβρίου του 2015 η οποία, με πλήρη και ουσιαστική αιτιολογία, καταλήγει στην ανάγκη αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».
«Είχα την ευκαιρία, εδώ και ελάχιστες μέρες, να μιλήσω με τον κ. Ερεκάτ, τον Γενικό Γραμματέα, και να έχουμε μία πραγματική συζήτηση για τις διάφορες πτυχές του παλαιστινιακού και να τον διαβεβαιώσω ότι η χώρα μας μένει προσηλωμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ακριβώς το ίδιο έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένως και θα διατυπώσω και προφορικά στον νέο συνάδελφό μου, τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κ. Γκάμπι Ασκενάζι, τις επόμενες μέρες που έχει προγραμματιστεί να έχουμε μία τηλεφωνική επικοινωνία», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.
«Αν δούμε διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης και Ελλάδος-Ισραήλ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αν η χώρα στο παρελθόν φέρθηκε, όχι άδικα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, με μεροληψία εις βάρος κάποιου, ήταν εις βάρους του Κράτους του Ισραήλ. Διότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ μόνο προ τριάντα ετών», είπε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε:
«Διαχρονικά η χώρα στήριξε την παλαιστινιακή προσπάθεια, όχι ως χάρη στον παλαιστινιακό λαό, αλλά από αίσθημα δικαίου και προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πάντοτε βοηθήσαμε, πάντοτε στηρίξαμε. Θα πρέπει να σας πω, με αίσθημα πικρίας, ότι δεν έχουμε δει μία ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής στην τελευταία υπόθεση της παράνομης και πέραν διεθνούς δικαίου συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν έχουμε δει μία ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Αρχής για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Συμφωνώ, λοιπόν, απολύτως με αυτό που είπατε. Δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική στα θέματα του διεθνούς δικαίου a la carte. Όμως, αυτό ισχύει για όλους, δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα».
Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη απολύτως στις αρχές του διεθνούς δικαίου, απολύτως στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες περιλαμβάνουν, βεβαίως, σαφέστατα τη λύση των δύο κρατών» και αντιλαμβάνεται απολύτως την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά στην περίπτωση αυτή, των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.