Νίκος Δένδιας: Ελλάδα και Ινδία αντιμετωπίζουν «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις»
Την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, εξέφρασαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar). «Πέρασαν 18 χρονιά από την τελευταία επίσκεψη Ινδού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Αυτό δεν αντικατοπτρίζει καθόλου το πραγματικό επίπεδο της εταιρικής μας σχέσης» ανέφερε ξεκινώντας τη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφετηρία μιας δέσμευσης για την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπογράμμισε πως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μια σχέση που η Ελλάδα προσβλέπει να μετατραπεί σε στρατηγική σχέση, βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. «Πιστεύουμε ότι οι αρχές αυτές πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, και μάλιστα μεταξύ γειτονικών χωρών» συμπλήρωσε. Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «οι σχέσεις πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξες και εξέφρασε τη βούληση της Ινδίας για μια πιο ουσιαστική, πιο πολύπλευρη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Εξέφρασε μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια, την πεποίθηση πως «εσείς κι εγώ θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό των 18 ετών και πραγματικά προσβλέπω στην επίσκεψή σας στο Δελχί», υπογραμμίζοντας πως η σχέση Ελλάδας και Ινδίας στηρίζεται σε κοινές πεποιθήσεις και σε μια κοινότητα αρχών, «τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, που είναι παρόμοιος».
Κατά τη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά. Τόνισε ακόμα πως η Ελλάδα, μια ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη δήλωση του Κουάντ, στο οποίο συμμετέχει η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μια δήλωση που ρητά αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, προσέθεσε.
Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσέθεσε. Έμφαση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες από γειτονική χώρα ή χώρες τους. «Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις» συνέχισε και διαμήνυσε πως «η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο, και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».
Περαιτέρω, επισήμανε πως μαζί με τον Ινδό ομόλογό του συζήτησαν για τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μας και εμπορίου, σημειώνοντας ότι η ανακήρυξη της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας της ΔΕΘ το 2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που η Ελλάδα αποδίδει στην Ινδία. Ιδιαίτερη έμφαση, ανέφερε επίσης, έδωσαν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, υπογραμμίζοντας ότι πάγια θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο και διαφόρων άλλων σχημάτων, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ, στον οποίο η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022 και η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους για την περίοδο 2025-2026.
Επιπροσθέτως, συζήτησαν εκτενώς για τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, όπως και τις σχέσεις τους με άλλα φιλικά τους κράτη, με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη στον ινδικό λαό και ευχαρίστησε τον Ινδό ομόλογό του για την εκτίμηση της βοήθειας που προσέφερε η Ελλάδα με τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει στην Ινδία, και αυτοτελώς και μέσω της ΕΕ.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)