Με νέους πυραύλους αναβαθμίζονται οι 5 πυραυλακάτοι Combattante IIIΒ – Το Φθινόπωρο εντάσσονται στο Στόλο ο (S-121) “Πιπίνος” και ο (S-118) “Ωκεανός”

Σταθερά και μεθοδικά το Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του υλοποιώντας σειρά προγραμμάτων μικρού μεγέθους ενώ την ίδια στιγμή ο υποβρύχιος Στόλος του ετοιμάζεται να αξιοποιήσει επιχειρησιακά τα υποβρύχια (S-121) “Πιπίνος” και (S-118) “Ωκεανός” τα οποία πραγματοποιούν δοκιμές εξαπόλυσης τορπιλών.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna το Πολεμικό Ναυτικό προτίθεται να αντικαταστήσει και στις 5 πυραυλακάτους τύπου Combattante IIIΒ (κλάση “Καβαλούδης”) τους έξι πυραύλους Penguin Mk2 Mod3 που εξοπλίζουν τα σκάφη της κλάσης, με τέσσερα βλήματα RGM-84G Harpoon Block 1G.

Ήδη η πρώτη πυραυλάκατος που θα υποστεί αυτή την μικρή αναβάθμιση έχει επιλεγεί και μέχρι το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα αυτό θα έχει εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα τέσσερα σκάφη της κλάσης “Καβαλούδης”. Τα τέσσερα αρχικά βλήματα RGM-84G Harpoon Block 1G θα προέλθουν από την πυραυλάκατο (P-74) “Βλαχαβάς” κλάσης S148 Tiger (La Combattante IIa για το πολεμικό Ναυτικό) η οποία παραλήφθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το 1995 και αποσύρθηκε το 2011.

Τα υπόλοιπα βλήματα εκτιμάται οτι θα προέλθουν από την φρεγάτα (F-463) “Μπουμπουλίνα” τύπου Standard Βatch ΙΙΙ η οποία αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι νορβηγικής κατασκευής πύραυλοι Penguin Mk2 Mod3 μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 27 χλμ αξιοποιώντας τον παθητικό αισθητήρα IR ενώ ο αμερικανικής κατασκευής πύραυλος RGM-84G Harpoon Block 1G μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 220 χλμ αξιοποιώντας τον ενεργητικό του αισθητήρα ραντάρ.

Με την ολοκλήρωση αυτού του μικρού προγράμματος αναβάθμισης των πυραυλακάτων το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει 5 μονάδες με αυξημένη ισχύ πυρός και δυνατότητα εξουδετέρωσης μεγαλύτερων σε εκτόπισμα στόχων λόγω της ισχυρότερης πολεμικής κεφαλής του αμερικανικού πυραύλου και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Το αμέσως επόμενο πρόγραμμα που φαίνεται να υλοποιείται ομαλά είναι η πιστοποίηση του οπλισμού των δύο νέων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού (S-121) “Πιπίνος” και (S-118) “Ωκεανός”. Πιο αναλυτικά στις 20 Ιανουαρίου 2015 το υποβρύχιο (S-121) “Πιπίνος” εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία την πρώτη του βολή εκπαιδευτικής τορπίλης στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.

greek subs

Ακολούθησε στις 3 Φεβρουαρίου 2015 η πραγματοποίηση βολής από το υποβρύχιο (S-118) “Ωκεανός” η οποία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της νύκτας. Είχαν προηγηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο οι δοκιμές κατάδυσης των υποβρυχίων σε μεγάλο βάθος στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, ενώ σε μερικούς μήνες κατά τα μέσα του 2015 τα δύο υποβρύχια θα περάσουν τις δοκιμασίες μέτρησης του ακουστικού και μαγνητικού τους ίχνους.

Πρόκειται για την τελευταία διαδικασία που προβλέπεται πριν από την αποδοχή και ένταξη των υποβρυχίων στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού κάτι που υπολογίζεται να λάβει χώρα στα τέλη του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Επιπλέον μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η καθέλκυση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά του τρίτου υποβρυχίου (S-122) “Ματρώζος” του προγράμματος για να ακολουθήσουν άμεσα οι δοκιμές και σε αυτό, ενώ στο άμεσο μέλλον θα ξεκινήσει η εκ νέου πλήρωση με υδρογόνο του συστήματος αναερόβιας πρόωσης του εν υπηρεσία υποβρυχίου (S-120) “Παπανικολής”.

Τέλος ανακοινώθηκε η υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας 5+2 (option) μονάδων καυσίμου (Fuel Cell Modules (FCM)) του συστήματος ΑΙP των υποβρυχίων Type-214.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.