Νεώτερες πληροφορίες για την εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης του τουρκικού άρματος μάχης Altay

Νεώτερες πληροφορίες για την εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης του νέου τουρκικού άρματος μάχης Altay αποκάλυψε το τουρκικό περιοδικό  S&H.

Σύμφωνα με το περιοδικό το νέο άρμα μάχης βρίσκεται ακόμη στην φάση των δοκιμών από τον Τουρκικό Στρατό και την ποσοτικοποίηση των βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών του άρματος.

Η συγκεκριμένη φάση πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.

Συνολικά από το 2012 έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία OTOKAR τέσσερα πρωτότυπα. Δύο από αυτά τα PV1 και PV2 κατασκευάστηκαν το 2013 και ανήκουν στον Τουρκικό Στρατό, ο οποίος τα χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση των δικών του δοκιμών αποδοχής, ενώ τα υπόλοιπα δύο χρησιμοποιούνται από την εταιρεία.

Από τα δύο εταιρικά πρωτότυπα το δεύτερο το FTR (Firing Test Rig) χρησιμοποιείται για δοκιμή του πυροβόλου του Altay και των σκοπευτικών του.

ALTAY FIRING

Το συγκεκριμένο άρμα έχει πραγματοποιήσει 1.000 βολές, ενώ για το άμεσο μέλλον προβλέπεται η πραγματοποίηση από το πρωτότυπο PV2 που ανήκει στον Τουρκικό Στρατό επιπλέον 2.000 βολών.

Σύμφωνα με το περιοδικό τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται είναι τα νοτιοκορεατικά K276 (AFPDS) και K277 (HEAT) της εταιρείας Poongsang, τα ισραηλινά M322 (AFPDS) της εταιρείας ΙΜΙ και τα γερμανικά, DM63 (AFPDS) της εταιρείας Rheinmetall.

Εκτός από τα παραπάνω πυρομαχικά, οι Τούρκοι σχεδιάζουν να δοκιμάσουν πυρομαχικά κατευθυνόμενα με δέσμη laser εκτοξευόμενα από το κύριο πυροβόλο του άρματος μάχης, όπως το Ισραηλινό σύστημα LAHAT.

Όσον αφορά τις δοκιμές στα υπόλοιπα υποσυστήματα του άρματος μάχης, αυτή την περίοδο δοκιμάζεται η θωράκιση του Altay και τα υποσυστήματα λειτουργίας του πύργου του άρματος, ενώ το 2020 θα παραδοθεί από την εταιρεία Aselsan το σύστημα ενεργούς προστασίας από αντιαρματικούς πυραύλους  AKKOR.

AKOR

Η πιλοτική παραγωγή του άρματος υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2017 και τα πρώτα άρματα να ενταχτούν στο δυναμικό του Τουρκικού Στρατού το 2018 χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.