Nέος «πονοκέφαλος» για τον Πούτιν – Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Ινστιτούτο Στρατιωτικής Διοίκησης υπό το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, φιλοξενεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη «Διαδικασία Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας

Το μάθημα διεξάγεται από την Κινητή Εκπαιδευτική Ομάδα Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στο Brunssum (Ολλανδία) στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Ατομικής Συνεργασίας για το 2022, που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για το ΝΑΤΟ γενικά, τη στελέχωση και τον προγραμματισμό επιχειρήσεων. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης πραγματοποιούνται συζητήσεις για το θέμα και πρακτική ομαδική εργασία.

Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν το 1992 όταν το Αζερμπαϊτζάν εντάχθηκε στο Συμβούλιο Βορειοατλαντικής Συνεργασίας. Αυτό το φόρουμ διαλόγου διαδέχθηκε το 1997 το Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης, το οποίο συγκεντρώνει όλους τους Συμμάχους και τις χώρες εταίρους στον ευρωατλαντικό χώρο.

Η διμερής συνεργασία ξεκίνησε όταν το Αζερμπαϊτζάν προσχώρησε στο πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) το 1994. Χάρη στην τακτική συμμετοχή στις δραστηριότητες της PfP, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να συμβάλει ενεργά στην ευρωατλαντική ασφάλεια υποστηρίζοντας επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στη Διαδικασία Σχεδιασμού και Αναθεώρησης της PfP (PARP) από το 1997 επέτρεψε στο ΝΑΤΟ και σε μεμονωμένους Συμμάχους να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν στην ανάπτυξη επιλεγμένων μονάδων για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με εκείνες των Συμμάχων.

Το ΝΑΤΟ και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν εργασίες για ένα από κοινού συμφωνημένο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Αμυντικής Εκπαίδευσης (DEEP) το 2008 για την ενσωμάτωση των προτύπων του ΝΑΤΟ στις μεθοδολογίες διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών των ιδρυμάτων Επαγγελματικής Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (PME) της χώρας.

Το 2018, το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εμπλέξει επίσης το Στρατιωτικό Λύκειο, ένα σχολείο προκαταρκτικής λειτουργίας, στο DEEP.

ViaDiplomacy Newsroom