Νέο «μήνυμα» Τζέφρι Πάιατ στην Άγκυρα αυτή την φορά για την Θράκη
«Συγχαίρουμε την Εκκλησία της Ελλάδας και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που υποστηρίζει γενναία την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας». Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά το 2o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας που οργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition».
Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Πατριαρχείου Μόσχας να προκαλέσει ρήγμα στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή την απόδοση τόμου αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώρισή της από την Ελλαδική Εκκλησία τον Οκτώβριο του 2019. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε ότι η Ρωσική Εκκλησία προσπάθησε να τιμωρήσει την Ελλάδα αναφερόμενος στην απόφαση για αποκλεισμό των εν Ελλάδι θρησκευτικών τουριστικών προορισμών που αποτελούν πόλο έλξης για πολυάριθμους Ρώσους τουρίστες.
Στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρέσβης είχε και ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα και τις προσπάθειες που κάνει στην Θράκη για έλεγχο των μουσουλμάνων, καταπιέζοντας και σε πολλές περιπτώσεις, καταπατώντας, τις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων. «Πιστεύουμε στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου, της θρησκευτικής ανοχής και της διαφορετικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρεσβεία των Η.Π.Α. συνεργάζεται τακτικά με τους μουφτήδες και τους μητροπολίτες της Θράκης.» ανέφερε βάζοντας τέλος, από Αμερικανικής πλευράς, για το ποιοι είναι οι νόμιμοι θρησκευτικοί ηγέτες των Ελλήνων Μουσουλμάνων στην Θράκη.
Στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Θράκη, είχε αναφερθεί ότι η Αθήνα ανταποκρίνεται πλήρως. Αυτό είχε προκαλέσει την οργή του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που σε ανακοίνωση του είχε αναφέρει «η Ελλάδα έκλεισε τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική (σ.σ. μουσουλμανική) μειονότητα στη Δυτική Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και τον μικρότερο αριθμό μαθητών, μέσω «προσωρινής αναστολής», χωρίς διαβούλευση με τη μειονότητα.
Το πρόσφατο κλείσιμο οκτώ επιπλέον δημοτικών σχολείων μειονοτήτων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής. Με αυτήν την τελευταία απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας, που ήταν 231 έως 25 χρόνια πριν, μειώθηκε σε 115.
Αυτή η πρακτική από την Ελλάδα αποτελεί μέρος των προσπαθειών αφομοίωσης και καταπίεσης προς τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ήταν απλώς θεατής της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.
Ζητάμε από την Ελλάδα να σταματήσει τη συστηματική της πολιτική, η οποία δεν είναι συμβατή με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, εμποδίζοντας την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και να ανοίξει ξανά τα σχολεία που έκλεισε.
Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων και των εγκαταστάσεων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, και θα θέσει αυτό το ζήτημα υπόψη των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πρωτοβουλίες μας προς τις ελληνικές αρχές που στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν».