“Νεκρώνουν” την Συμφωνία οι Σλάβοι – Κανένας εποπτικός μηχανισμός από την Ελλάδα
Την στιγμή που στα Σκόπια η κυβέρνηση “εκπαιδεύει” τον μηχανισμό του πως θα απαλείψει το “βόρεια” ώστε να μείνει μόνο το ‘Μακεδονία”, η Ελληνική πλευρά δεν κάνει το αυτονόητο, να δημιουργήσει αυτούς τους μηχανισμούς ώστε να επιβλέπει την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Τον ρόλο αυτό απομένει να το κάνουν όσοι έχουν αντιληπτική ικανότητα, θάρρος και θράσος, ώστε με το λόγο τους να υπενθυμίζουν την Συμφωνία στους γείτονες μας.
Όπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, ένα τέτοιο θερμό στιγμιότυπο έλαβε χώρα την Παρασκευή το απόγευμα στη Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, έγινε αναφορά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο (Αιτωλοακαρνανίας) και Γ. Θεοφύλακτο (Κοζάνης) στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι δύο Συριζαίοι βουλευτές εξήραν τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας αλλά και τους Α.Τσίπρα-Ζ.Ζάεφ για την υπογραφή της.
Κι όμως, τους κινδύνους της Συμφωνίας έδειξε με τη στάση του λίγη ώρα μετά Σκοπιανός βουλευτής, ο οποίος αποκαλούσε συνεχώς τη χώρα του «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία»!
Την τιμή της χώρας έσωσε ο Βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, ο οποίος ζήτησε το λόγο και ανέδειξε ακριβώς αυτή την ανακολουθία μεταξύ πράξεων και έργων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της επικύρωσης της Συμφωνίας, άρχισαν οι ίδιοι να μην τη σέβονται.
O Δήμας σημείωσε ενδεικτικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: “Σήμερα στην ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνελευσης του ΟΑΣΕ στην Βιέννη, επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγα και απο το βημα της Βουλής, για την συμφωνία των Πρεσπών. Την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να την υπερασπίζονται τόσο εντος οσο και εκτος Ελλαδας, και να σημειώνουν πόσο «επωφελής» είναι, στην πράξη διαψεύδονται πολύ γρήγορα.
Ο μοναδικος βουλευτης της γειτονικής χώρας που πήρε τον λογο, επέμενε να αποκαλεί τη χώρα του “Macedonia”. Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως έχουν ήδη αρχίσει να μη σέβονται όσα υπέγραψαν.
Προφανώς πήρα τον λογο, για να υπενθυμίσω τόσο σε αυτόν όσο και στις υπόλοιπες 57 διεθνείς αποστολές, πως εάν ισχυρίζεσαι πως έχεις μια διμερή νομικά δεσμευτική συμφωνία, αλλα διαπιστώνεις απο την αρχή πως συστηματικά δεν τηρείται απο την μια πλευρά, τότε αμεσως εγείρονται ερωτηματικά κατα πόσο είναι πραγματι δεσμευτική αυτή η συμφωνία ή όχι».