Νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του τουρκικού άρματος μάχης Altay

Δεν έχει τέλος όπως φαίνεται η υπόθεση της ανάθεσης στην εγχώρια βιομηχανία της μαζικής κατασκευής του νέου Τουρκικού άρματος μάχης Altay.

Έτσι παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρμα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Otokar με την βοήθεια της νοτιοκορεατικής εταιρείας Rotem έναντι 550 εκατ. δολαρίων (αντί για 500 εκατ. δολάρια που αρχικά είχε υπολογιστεί) τελικά η εταιρεία που θα κατασκευάσει το Altay μαζικά θα είναι κάποια από τις τρείς βιομηχανίες που έχουν ήδη επιλεγεί δηλ. η εταιρεία Otokar, η φιλικά διακείμενη προς τον Τούρκο Πρόεδρο τουρκο-καταριανή εταιρεία BMC και η βρετανο-τουρκική FNSS.

Λόγω των άσχημων σχέσεων του ομίλου Koc με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, εξαιτίας της υποστήριξης του αποθανόντος προέδρου του ομίλου προς τους διαδηλωτές του Πάρκου Gezi το 2013, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο διαγωνισμό για την μαζική παραγωγή του άρματος από πιθανόν διαφορετική εταιρεία από την Otokar.

Πιο συγκεκριμένα το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) ζήτησε για μια ακόμη φορά την υποβολή προτάσεων από τις τρείς υποψήφιες τουρκικές εταιρείες Otokar, BMC και FNSS για την μαζική παραγωγή των 250 αρμάτων μάχης Altay του Τουρκικού Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλέον πιθανή κατα τα φαινόμενα εταιρεία για την ανάληψη του νέου συμβολαίου είναι η εταιρεία BMC η οποία ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο και κατά 50% σε επενδυτικό ίδρυμα του Κατάρ, μια χώρα που γενναιόδωρα από το 2001 έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τουρκία τόσο για την πολιτική ενίσχυση του κόμματος του Τούρκου προέδρου όσο και για την υποβοήθηση της τουρκικής οικονομίας.

Αν και οι δοκιμές πιστοποίησης και αποδοχής του άρματος από την εταιρεία και τον Τουρκικό Στρατό αντίστοιχα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, η τελική επιλογή της εταιρείας που θα κατασκευάσει μαζικά το άρμα μάχης καθυστερεί δραματικά πλέον.

Οι πλέον φιλόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η όποια εταιρεία αναλάβει την μαζική παραγωγή θα πρέπει να παραδώσει στον Τουρκικό Στρατό συνολικά 15 άρματα μάχης Altay μέχρι το 2020 δηλ. σε 30 μήνες το αργότερο από σήμερα.

Η εκτίμηση αυτή προσκρούει στην πραγματικότητα, αφού εάν τελικά το συμβόλαιο το κερδίσει όπως φαίνεται η BMC, τότε τα πράγματα περιπλέκονται διότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διαθέτει το κατάλληλο εργοστάσιο για την υλοποίηση αυτού του συμβολαίου.

Αυτή την περίοδο η BMC κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχεία Sakarya (Σαγγάρειος) σε έκταση 222 εκταρίων που παραχωρήθηκε από το τουρκικό Δημόσιο για να μεταφέρει τις δραστηριοτητές της από το εργοστάσιο που διαθέτει στην Σμύρνη και το οποίο είναι μικρότερων δυνατοτήτων.

Το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2018 και θα απασχολεί 4.000 άτομα ενώ η συνολική επένδυση σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ φτάνει τα 1,3 δις τουρκικές λίρες (325 εκατ. ευρώ).

Η ενεργοποίηση ενός τόσο μεγάλου εργοστασίου, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και η πιλοτική στην πραγματικότητα παραγωγή 15 αρμάτων μάχης Altay μέχρι το 2020 φαντάζει πια δύσκολη εάν όχι ανέφικτη μετά και απο τις νέες καθυστερήσεις στην ανάθεση του συμβολαίου.

Επομένως, εκτιμάται ότι εάν τελικά η παραγωγή του άρματος αναληφθεί από εταιρεία διαφορετική από την Otokar, τότε η πιθανότητα παράδοσης 15 αρμάτων μάχης Altay στον Τουρκικό Στρατό το 2020 φαίνεται να απομακρύνεται αισθητά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.