Νέα Γενική Πρόξενος Γαλλίας για Θεσσαλονίκη: Στρατηγική μία πόλη- σύνορο με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μεσόγειο

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές δυνατότητες, είναι ένα σημαντικό μέρος από στρατηγικής και πολιτιστικής άποψης, μία πόλη- σύνορο με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μεσόγειο. Αυτό τονίζει η νέα γενική πρόξενος της Γαλλίας και διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Sandrine Mouchet, (Σαντρίν Μουσέ) σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Σοφία Παπαδοπούλου, την πρώτη από την άφιξή της στην πόλη, πριν από περίπου δύο μήνες. Χαρακτηρίζει, δε, πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις και σημειώνει ότι η χώρα της είναι στο πλευρό της Ελλάδας.


«Έχετε το λιμάνι, που είναι η πύλη πρόσβασης στα Βαλκάνια και αναπτύσσεται, το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται επίσης σε ανάπτυξη, τις σιδηροδρομικές υποδομές, τα σχέδια για το μετρό… όλα αυτά αποτελούν μέρος των πλεονεκτημάτων σε θέματα καινοτομίας, πάρκων τεχνολογίας κ.ά», σημειώνει η Γαλλίδα πρόξενος, απαριθμώντας κάποια από τα θετικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, που είχε ήδη την ευκαιρία να διαπιστώσει.


Επισημαίνει, δε, ότι η επένδυση της CMA-CGM στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο κοινοπραξίας, «είναι σημαντική» και ανοίγει τον δρόμο και για άλλες συναλλαγές» και υπογραμμίζει πως «η προοπτική της Γαλλίας ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, μας προκαλεί να συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα, να εκπονήσουμε νέα σχέδια και να επωφεληθούμε απ’ αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και γενικότερα τις οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη βόρεια Ελλάδα».


Παρά τη ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού και την ανατροπή που έχει φέρει στη ζωή όλων, η Γαλλίδα πρόξενος εκφράζει την ελπίδα πως θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και η Γαλλία ως τιμώμενη χώρα θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. «Χαιρόμαστε που το 2021 θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ. Προφανώς και θα προετοιμαστούμε. Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε περισσότερα για το πώς θα δουλέψουμε. Πραγματοποιούμε συσκέψεις με το Παρίσι γι’ αυτό το θέμα. Θέλουμε να κάνουμε γνωστή όχι μόνο τη γαλλική τεχνογνωσία, τον τρόπο ζωής, την παράδοση, αλλά και τον χώρο της καινοτομίας, της τεχνολογίας και όλους τους μεγάλους τομείς που διαθέτει η Γαλλία. Βρισκόμαστε στην αρχή των προετοιμασιών αλλά όλο αυτό θα ενισχύσει την παρουσία μας, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα με δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σαντρίν Μουσέ, η οποία είχε σχεδιάσει να παρακολουθήσει τη φετινή ΔΕΘ, όπου επρόκειτο να είναι τιμώμενη χώρα η Γερμανία, αλλά η πανδημία οδήγησε στην ακύρωση της διοργάνωσης.

Πολύ καλές οι διμερείς σχέσεις – Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Η Γαλλίδα πρόξενος χαρακτηρίζει πολύ καλές τις σχέσεις Ελλάδας- Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως αυτό είναι κάτι που και η πρόσφατη Ιστορία μάς το δηλώνει έντονα. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Γαλλία την υποστήριξε κατά την οικονομική κρίση, στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, πρόσφατα στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και στο μεταναστευτικό. Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας, κυρίως αυτό το καλοκαίρι με την ένταση για τα χωρικά ύδατα», τονίζει η κ. Μουσέ.
Ισχυρή χαρακτηρίζει η πρόξενος της Γαλλίας τη σχέση με τη χώρα μας και σε οικονομικό επίπεδο, εκτιμώντας μάλιστα πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, όπως δείχνει η περίπτωση των Rafale αλλά και της γαλλικής εταιρείας Alstom, που ως μέλος της κοινοπραξίας με τις εταιρείες Άβαξ και Ghella, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος στον δημόσιο διαγωνισμό για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.


«Σε οικονομικό επίπεδο, το ακούω κάθε μέρα από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ότι οι Έλληνες είναι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την ισχυρή σχέση. Τα πράγματα κυλούν πολύ καλά. Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Μιλήσατε για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ασφάλεια στην περιοχή και για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Για παράδειγμα η Γαλλία επικράτησε στον διαγωνισμό για τη γραμμή 4 του Αττικoύ μετρό, με την Alstom, που είναι ένα σημαντικό πρότζεκτ με σύμπραξη Ιταλών και Ελλήνων. Τα παραπάνω αποτελούν δύο μεγάλα παραδείγματα», σημειώνει η κ. Μουσέ. Επισημαίνει, δε, ότι «η Γαλλία συμμετέχει σε πολλά διμερή πρότζεκτ και έχει υποβάλει προσφορές, είμαστε σε αναμονή αλλά αισιοδοξούμε και για άλλους τομείς όπως η ψηφιακή τεχνολογία, η πράσινη ενέργεια, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης».
«Οι σχέσεις είναι σε καλή κατάσταση, προφανώς μπορούμε πάντα να τα πάμε καλύτερα, είναι η δουλειά μας αλλά νομίζω ότι έχουμε καλά παραδείγματα και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την έως τώρα», υπογραμμίζει η Γαλλίδα διπλωμάτης.

Το ιστορικό Γαλλικό Ινστιτούτο και τα σχέδια για ακόμη περισσότερες δράσεις

Η γαλλική παρουσία στη Θεσσαλονίκη είναι έντονα συνυφασμένη με το Γαλλικό Ινστιτούτο της πόλης, ενός ινστιτούτου που, όπως επισημαίνει και η ίδια, είναι ιστορικής σημασίας. «Στους χώρους του, είχαμε το Λυσέ, έτσι ήταν και παρέμεινε γνωστό το Ινστιτούτο με το σχολείο του, το Λυσέ από το 1906. Στη δεκαετία του ’60 προστέθηκε το Ινστιτούτο, με την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκωλ για τα εγκαίνια του κτηρίου. Υπάρχουν φωτογραφίες και η υπογραφή του. Είμαι πολύ χαρούμενη που διευθύνω αυτό το Ινστιτούτο», τονίζει η κ. Μουσέ.
Τα μαθήματα γλώσσας αλλά και πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, όπως οι Ελληνογαλλικές Συζητήσεις έχουν ήδη ένα πολύ έντονο θετικό αποτύπωμα στην πόλη, όπως επίσης και οι πολλές ατομικές ή συλλογικές εκθέσεις που αναπτύσσονται κατά καιρούς στους χώρους του Ινστιτούτου. Ωστόσο, στους στόχους της νέας προξένου είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του Ινστιτούτου που, αυτή την εποχή, κάνει τα μαθήματά του διαδικτυακά ελέω κορονοϊού. «Αν τα πράγματα κυλήσουν καλά, όπως και το ευχόμαστε, με τη ΔΕΘ, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε και το Ινστιτούτο και τη συνεργασία με άλλους θεσμούς της πόλης, όπως για παράδειγμα το Τελλόγλειο. Θέλουμε επίσης να συνδέσουμε με τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που συστεγάζεται με το Ινστιτούτο και έχει περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν, σε επίπεδο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, πανεπιστημιακό. Υπάρχει το ΑΠΘ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα με μεγάλη ποικιλία σχολών και υψηλού επιπέδου», λέει χαρακτηριστικά.

«Να γνωρίσουν οι Γάλλοι τουρίστες καλύτερα τη Θεσσαλονίκη»

Μάλιστα, η Γαλλίδα πρόξενος, η οποία είχε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα αλλά ποτέ πριν στη Θεσσαλονίκη, θεωρεί πως όχι μόνο οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις αλλά και οι Γάλλοι τουρίστες θα πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα αυτή την «όμορφη και συναρπαστική πόλη», που για την ίδια ήταν η πρώτη της επιλογή, όπως χαρακτηριστικά λέει. «Ομολογώ ότι εξεπλάγην ευχάριστα, περίμενα να δω μία όμορφη πόλη αλλά είναι και μία συναρπαστική πόλη σε ό,τι αφορά την Ιστορία της. Δεν υπάρχει μέρος στο οποίο να μην βρίσκουμε ίχνη της Ιστορίας, όλων των εποχών, μίας Ιστορίας πάνω από 2000 χρόνια, είναι συναρπαστικό. Υπάρχουν συνοικίες πολύ γραφικές, όπως η Άνω Πόλη, ή η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, που είναι πολύ ευχάριστη», σημειώνει για τις πρώτες εντυπώσεις της από την πόλη. Δηλώνει, δε, ενθουσιασμένη από τον δυναμισμό της Θεσσαλονίκης αλλά και από τους πολλούς νέους ανθρώπους που συναντά κανείς στον δρόμο (τουλάχιστον στην προ καραντίνα εποχή).


«Πιστεύω», προσθέτει, «ότι η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή αξίζουν να γίνουν περισσότερο γνωστές. Στη Γαλλία, πολλοί πηγαίνουν για τουρισμό στις Κυκλάδες, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να συμβάλω να γίνει πιο γνωστή η Θεσσαλονίκη στη Γαλλία, όχι μόνο σε επιχειρήσεις και επενδυτές, αλλά και σε τουρίστες, σε συνεργάτες περιοχών της Γαλλίας, για να αναπτυχθούν συνεργασίες με τη Θεσσαλονίκη και διάφορες περιοχές της Γαλλίας. Ο κόσμος της είναι ευχάριστος και συμπαθητικός, είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ, ήταν η πρώτη μου επιλογή!».

Η Γαλλία στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση

Με αφορμή, δε, τους σχεδιαζόμενους εορτασμούς για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, αλλά και την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί τον ερχόμενο Μάρτιο την Ελλάδα γι’ αυτόν τον σκοπό, η Γαλλίδα πρόξενος σημειώνει: «Το 2021 είναι μία σημαντική χρονιά για τους Έλληνες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτόν τον εορτασμό. Θα υπάρξει σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και από τις δύο πλευρές, στη Γαλλία και την Ελλάδα: μία μεγάλη έκθεση στο Λούβρο που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο και θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν έχει προβλεφθεί για τον Μάρτιο. Απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού σας».

Η Γαλλία μάχεται τον εξτρεμισμό, όχι το Ισλάμ

Για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία αλλά και την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, η Γαλλίδα πρόξενος υπενθυμίζει ότι η χώρα της υπήρξε θύμα πολλών τέτοιων επιθέσεων, ιδιαίτερα από το 2015 και μετά, με τα γεγονότα στο Charlie Hebdo, το Μπατακλάν και την πλέον πρόσφατη, την εκτέλεση, στα μέσα Οκτωβρίου, του καθηγητή Samuel Paty. «Βασικά, πάνω από 250 νεκροί τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτράπηκαν. Άρα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση δύσκολη. Είναι αλήθεια ότι πρόσφατα υπάρχει μία τάση κλιμάκωσης, βίαιες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εναντίον του Προέδρου μας, ο οποίος υπερασπίστηκε την ελευθερία έκφρασης», λέει σκιαγραφώντας την κατάσταση και τονίζει πως σήμερα, «το πιο συνετό και λογικό είναι o κατευνασμός των πνευμάτων, να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και κυρίως να απευθύνουμε έκκληση για νηφαλιότητα».
Ξεκαθαρίζει, δε, πως «αυτό που μάχεται η Γαλλία, δεν είναι το Ισλάμ -είναι άλλωστε η δεύτερη θρησκεία στη χώρα μας- αλλά τον εξτρεμισμό, τη βία, την τρομοκρατία, τη χρήση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους. Το μετριοπαθές Ισλάμ είναι αποδεκτό όταν εκφράζεται με σύνεση και ορθολογικό τρόπο».

Υπομονή κι υπακοή στα μέτρα για τον κορονοϊό

Μπορεί η νέα γενική πρόξενος της Γαλλίας να ανέλαβε καθήκοντα σε μια στιγμή που η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται σκληρά από τον κορονοϊό που δείχνει στην πόλη το πιο σκληρό πρόσωπό του από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ωστόσο για την ίδια δεν είναι μια κατάσταση άγνωστη. «Από τον Μάρτιο με το απαγορευτικό στη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, δεν σταμάτησα να δουλεύω. Στο Παρίσι εργαζόμουν στον Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεω,ν στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, κι έπρεπε να είμαστε παρόντες συνέχεια. Συνηθίσαμε με τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας και πιστεύω ότι μπορούμε να ζήσουμε μ’ αυτά. Λέω στον εαυτό μου συνέχεια, μήνες τώρα, ότι εάν, από τώρα, όλοι προσέξουμε πολύ για έναν μήνα σε όλο τον κόσμο, να φοράμε παντού τις μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις, να μην αγκαλιαζόμαστε -θα αγκαλιαστούμε ξανά αργότερα, δεν πειράζει- θα μπορέσουμε πραγματικά να εξαλείψουμε αυτόν το ιό χωρίς να σταματήσει η οικονομία και η ζωή», αναφέρει.


Και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως πολλοί άνθρωποι υφίστανται τις οικονομικές και κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες και πολλοί είναι μόνοι, απομονωμένοι, υπογραμμίζει πως «πρέπει όλοι να υπακούσουμε και να δείξουμε ένα καλό παράδειγμα πλανητικής αλληλεγγύης!».

ViaDiplomacy Newsroom