Νέα διαδρομή οπτικών ινών για τη σύνδεση Γαλλίας, Τουρκίας μέσω του αγωγού TAP
Η EXA Infrastructure και ο Trans Adriatic Pipeline (TAP), μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, συνεργάζονται για την κατασκευή μιας νέας διαδρομής οπτικών ινών που συνδέει τη Γαλλία με την Τουρκία.
Η κοινοπραξία θα χρησιμοποιήσει ένα καλώδιο οπτικών ινών που έχει ήδη εγκαταστήσει ο TAP παράλληλα με τον αγωγό φυσικού αερίου μήκους 878 χιλιομέτρων, δημιουργώντας μια άμεση σύνδεση μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης για την παροχή υψηλού επιπέδου χωρητικότητας σε υπάρχουσες εναλλακτικές διαδρομές πολλαπλών σταδίων.
Ο TAP είναι ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος μεταφοράς από τα τέλη του 2020. Ο αγωγός συνδέεται με τον Trans Anatolian Pipeline στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα πριν βγει στη νότια Ιταλία για να συνδεθεί με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου .
Η EXA θα μοιράζεται την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις οπτικών ινών του TAP, οι οποίες είναι ξεχωριστές από τις δραστηριότητες φυσικού αερίου του TAP, σε όλο το μήκος της.
Μέσω της νέας διαδρομής οπτικών ινών, η κοινοπραξία θα προσθέσει απευθείας σύνδεση από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιόκτητη υποδομή δικτύου της EXA, με υποκαταστήματα που συνδέονται με Αθήνα, Σόφια και Τίρανα. Η νέα διαδρομή θα περιλαμβάνει 36 ζεύγη οπτικών ινών υψηλής χωρητικότητας G652D.
Ο Martijn Blanken, Διευθύνων Σύμβουλος της EXA Infrastructure, δήλωσε: «Αυτό που αποκαλύψαμε είναι ένα κρίσιμο στοιχείο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής που συνδέει την ανατολική και τη δυτική Ευρώπη κατά μήκος ενός εμπορικού άξονα που χρονολογείται πολλούς αιώνες πίσω. Αυτή η κοινοπραξία είναι ένα μοντέλο για την επέκταση του δικτύου που σκοπεύουμε να επαναλάβουμε με άλλους εταίρους, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στην παροχή της καλύτερης υποδομής εκεί όπου οι πελάτες τη χρειάζονται περισσότερο».
Ο Luca Schieppati, διευθύνων σύμβουλος του TAP προσθέτει: «Περισσότερο από ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών, έχουμε ήδη ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και επιτρέψαμε την εισαγωγή μιας άλλης καθαρότερης πηγής ενέργειας στα Βαλκάνια. Είμαστε ικανοποιημένοι που μέσω αυτής της νέας κοινοπραξίας, ο TAP θα συμβάλει στην ένωση του ψηφιακού δικτύου της νοτιοανατολικής και δυτικής Ευρώπης, αποφέροντας οφέλη όχι μόνο στις χώρες υποδοχής του TAP, αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο».
Η EXA και ο TAP αναμένουν να λάβουν τυχόν απαιτούμενες εγκρίσεις και το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 1ο τρίμηνο του 2023.