Νέα αναβολή για την επιλογή του τουρκικού συστήματος αεράμυνας μεγάλου ύψους (Vid.)
Σε νέα αναβολή την έκτη κατα σειρά προχώρησε η κυβέρνηση της Τουρκίας για την επιλογή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου ύψους που πρόκειται να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας. Το περίφημο πλέον πρόγραμμα T-LORAMIDS ενδέχεται να αποτελέσει κομβικό σημείο για την εξοπλιστική πολιτική της Τουρκίας αφού αρχικός νικητής του διαγωνισμού είχε ανακηρυχτεί το Σεπτέμβριο του 2013 το κινεζικό σύστημα FD-2000 εξαγωγική έκδοση του συστήματος HQ-9 που κατασκευάζει η εταιρεία CPMIEC.
Η τότε ανακοίνωση του νικητή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έβλεπαν μια ΝΑΤΟική χώρα να προχωρά στην απόκτηση ενός αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος που δεν ήταν δυτικής τεχνολογίας με τους Κινέζους να αποκτούν έμμεσα πρόσβαση στα μυστικά του ΝΑΤΟικού συστήματος αεράμυνας (NADGE) του οποίου η Τουρκία είναι μέλος.
Και αυτό διότι το 50% του τουρκικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης/αεράμυνας χρηματοδοτήθηκε από ΝΑΤΟικά κονδύλια με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να μην επιθυμούν την διασύνδεση και ολοκλήρωση του κινεζικού αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος FD-2000 με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας αφού κάτι τέτοιο θα έδινε πρόσβαση στους Κινέζους μηχανικούς σε ένα από τα πιο σημαντικά ολοκληρωμένα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Οι πιέσεις που δέχτηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν αφόρητες αφού ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν να ξανασκεφτεί την απόφαση του.
Μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε η τουρκική κυβέρνηση αλλά και την απειλή επιβολής εμπάργκο στις τουρκικές εταιρείες που θα συνεργάζονταν με την CPMIEC η οποία αξίζει να επισημανθεί βρίσκεται στην μαύρη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Τουρκία αποφάσισε να δώσει ακόμη μία ευκαιρία στην εταιρεία Eurosam και στην κοινοπραξία των εταιρειών Raytheon και Lockheed Martin ώστε να βελτιώσουν τις προσφορές τους χωρίς όμως να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία.
Σύμφωνα με τους Τούρκους τα βασικά κριτήρια επιλογής του αναδόχου είναι κατα σειρά προτεραιότητας α) η μεταφορά τεχνολογίας στην εγχώρια βιομηχανία ώστε στο μέλλον οι τουρκικές εταιρείες να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αντίστοιχο εγχώριο σύστημα, β) η συμπαραγωγή του συστήματος που θα επιλεχτεί, γ) η ταχύτητα παράδοση του συστήματος που θα επιλεχτεί, δ) και τέλος το κόστος απόκτησης του συστήματος.
Η κινεζική προσφορά για 12 ολοκληρωμένα συστήματα FD-2000 έφτανε τα 3,44 δισ δολάρια και περιλαμβάνει σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι δύο εταιρείες που ακολούθησαν στο διαγωνισμό ήταν κατα σειρά αξιολόγησης η γαλλοιταλική κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα SAMP/T Mamba και η αμερικανική κοινοπραξία Raytheon/Lockheed Martin με το σύστημα Patriot PAC-3.
Τόσο η γαλλοιταλική όσο και η αμερικανική κοινοπραξία προσπάθησαν να ανατρέψουν την αρχική επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης και για αυτό το λόγο δέχτηκαν χωρίς αντιρρήσεις τις διαδοχικές αναβολές για την ανακοίνωση του τελικού νικητή.
Η τελευταία αναβολή της ανακοίνωσης της επιλογής του νικητή του διαγωνισμού ήταν ο περασμένος Ιούνιος και όπως φαίνεται η απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν το επόμενο καλοκαίρι δίνοντας στην τουρκική κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο πιέσεως στους δύο υποψηφίους με στόχο την μείωση του κόστους απόκτησης και την αύξηση του ποσοστού μεταφοράς τεχνογνωσίας στην εγχώρια βιομηχανία.