Νατοϊκά στρατεύματα στην Τουρκία

Ετοιμο να στείλει στρατεύματα στην Τουρκία για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας έναντι των απειλών που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορά της εμφανίζεται το ΝΑΤΟ, δίνοντας ένα μέτρο των ανησυχιών που προκάλεσε στη Δύση η ρωσική, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλα τα κράτη-μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έναντι οποιωνδήποτε απειλών», δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας της Γενς Στόλτενμπεργκ. Αφού αποδοκίμασε για άλλη μια φορά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό, μαχητικό αεροσκάφος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε: «Το ΝΑΤΟ απάντησε ήδη ενισχύοντας την ικανότητα και την ετοιμότητά του να αναπτύξει δυνάμεις στη νότια πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στη Συμμαχία ζήτησε να παραμείνουν στη χώρα του τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας PATRIOT που έχουν εγκατασταθεί από το 2013. Αίτημα που προϋποθέτει να αναλάβουν το βάρος κάποια άλλα κράτη-μέλη, πλην ΗΠΑ και Γερμανίας, δύο χώρες που έχουν προγραμματίσει να αποσύρουν τα δικά τους συστήματα από την Τουρκία για λόγους συντήρησης.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε τη Μόσχα ότι η χώρα του θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτή την κατάσταση. Οι ρωσικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις δεν είναι πειστικές», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, στο προεδρικό αεροπλάνο, εν πτήσει προς την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι, αν δεν αλλάξει η ρωσική συμπεριφορά στη Συρία, η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού, ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρωσική εταιρεία Rosatom. Τούρκοι αναλυτές σημείωναν, ωστόσο, ότι οι απειλές Ερντογάν, ιδίως σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της εξάρτησης της Τουρκίας από το ρωσικό δίκτυο αγωγών – μια εξάρτηση που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών και αρκετό χρόνο για να αναιρεθεί.

Διχογνωμίες

Η στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Σύρου προέδρου Ασαντ έχει προκαλέσει διχογνωμίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. Επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μια πτέρυγα της κυβέρνησης θεωρεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαπράττει «στρατηγικό σφάλμα» στη Συρία και ότι η Ρωσία θα προκαλέσει την εχθρότητα των σουνιτών, δηλαδή του 90% των μουσουλμάνων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, προέβλεψε χθες, στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία στις επόμενες ημέρες», προβλέποντας επιθέσεις ισλαμιστών εναντίον ρωσικών στόχων. Ωστόσο, μια άλλη πτέρυγα της κυβέρνησης Ομπάμα εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση, αμφισβητώντας τον έλεγχο του εναέριου χώρου στη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, από τους Ρώσους. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζει το σχετικό ρεπορτάζ, το γόητρο της Αμερικής θα υποστεί σοβαρή βλάβη.

Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η πολιτική Πούτιν στο συριακό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 72% των Ρώσων επικροτεί τους βομβαρδισμούς εναντίον ισλαμιστών, αν και το 46% εκφράζει φόβους για τον κίνδυνο να εξελιχθεί η επέμβαση σε ένα «νέο Αφγανιστάν».

Έντυπη Καθημερινή

ViaDiplomacy Newsroom