ΝΑΤΟ: Οι Κυβερνοεπιθέσεις, τα χημικά και η εξάρτηση από την Gazprom οι μεγαλύτερες απειλές από την Ρωσία

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rose Gottemoeller μιλώντας σε Φόρουμ στο Κίεβο αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες απειλές που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη από την Ρωσία και η οποία «έχει δημιουργήσει ένα κλίμα, ούτε την ειρήνη ούτε πόλεμος, αλλά σταθερή κρίση και αποσταθεροποίηση.»

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ζητήσει επαγρύπνηση σε ότι αφορά την εξάρτηση από την Gazprom, τα χημικά και πυρηνικά προγράμματα της Ρωσίας, καθώς και την προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε συνάντησή που είχε με την ουκρανική ηγεσία κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Ασφαλείας Κίεβο.

Ενημέρωσε τους υπουργούς και τους αξιωματούχους ασφαλείας της Ουκρανίας για τους βασικούς στόχους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπιστούν οι απειλές. . Το βασικό της μήνυμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, είναι ότι “πρέπει να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και επιφυλακτικοί, πρέπει να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις επιθέσεις και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα χρησιμοποιεί υβριδικές ή ασύμμετρες τεχνικές και σημείωσε ότι είναι “έτοιμη να απαντήσει και ίσως να το κάνει ασύμμετρα”.

Αντιμετωπίζοντας τη Ρωσική Κυριαρχία Φυσικού Αερίου

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Arsen Avakov ανακοίνωσε επίσης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να απαγορεύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ουκρανία για εταιρείες που συμμετέχουν στο σχέδιο Nord Stream 2.

Nord Stream 2 είναι ένα κοινό πρόγραμμα που υλοποιεί η ρωσική Gazprom, μαζί με Engie της Γαλλίας, της Αυστρίας OMV AG, αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell και τις Γερμανικές Uniper και Wintershall. Θα παραδίδει 55 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην ΕΕ, μέσω αγωγού κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας προς τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες αντιτίθενται στην υλοποίηση του έργου, ιδιαίτερα η Ουκρανία, η οποία θα έχει  απώλεια σημαντικών εσόδων από τη μη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου από την χώρα, και τις Ηνωμένες Πολιτείες,όπου επιδιώκουν την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) προς την Ευρώπη. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και το Ελληνικό ενδιαφέρον με το Αμερικάνικο LNG να διακινείται στην Ευρώπη από την Αλεξανδρούπολη και ίσως και την Καβάλα

 

ViaDiplomacy Newsroom