ΝΑΤΟ: Ανακήρυξη του Διαστήματος σε πέμπτο «πεδίο μάχης»

Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Μαρκ Τουέιν, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε, προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των ομολόγων του από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ότι «οι φήμες περί θανάτου της Συμμαχίας είναι εξόχως υπερβολικές». Η ειρωνική αναφορά του προφανώς παρέπεμπε στην πολύκροτη, πρόσφατη δήλωση του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» της Συμμαχίας.

Σε συνδυασμό με το κενό ηγεσίας επί προεδρίας Τραμπ και τη μονομερή εισβολή της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, η δήλωση Μακρόν δημιούργησε ατμόσφαιρα περισυλλογής στη χθεσινή συνάντηση των Βρυξελλών, αποστολή της οποίας ήταν η προετοιμασία της πανηγυρικής συνόδου κορυφής για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στο Λονδίνο. Αν και η Αγκελα Μέρκελ έλαβε αποστάσεις από την έντονη κριτική του Μακρόν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι χρειάζεται ένας ανασχεδιασμός του ΝΑΤΟ, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ευρωπαϊκή άμυνα, όπως οραματίζεται το Παρίσι.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλώς κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, η χθεσινή σύνοδος επρόκειτο να υιοθετήσει δύο αποφάσεις που διευρύνουν κατά πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, τον ρόλο της. Η πρώτη αφορά την ανακήρυξη του Διαστήματος σε πέμπτο «πεδίο μάχης», πλάι στη γη, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο.

Η δεύτερη προβλέπει τη στενή παρακολούθηση του στρατιωτικού δυναμικού της Κίνας, μιας ανερχόμενης δύναμης, πολύ μακριά από τον παραδοσιακό χώρο επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, παρά μόνο η παρακολούθηση των δυνητικών αντιπάλων.

ViaDiplomacy Newsroom