Ν.Παναγιωτόπουλος προς Χ.Ακάρ : Οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στον διάλογο για τα ΜΟΕ

Συνάντηση είχαν πριν λίγο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ αλλά και της έναρξης των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Έλληνας υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο Ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ.

Οι κατ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών δεν κράτησε περισσότερο από 15 λεπτά και έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό επίπεδο.

Σημειώνεται πως αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθούν «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας», με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να είναι για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος, λέγοντας στον Τούρκο ομόλογό του πως  «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».

Βέβαια δε μπορεί να μη σημειωθεί πως μέχρι στιγμής οι καλή θέληση των Τούρκων μένει μόνο στα λόγια και αυτό καθώς συνεχίζονται οι προκλήσεις δια στομάτων αξιωματούχων αλλά και υπερπτήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες φτάνουν τις 70 μόλις από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, ο Χουλουσί Ακάρ τις προηγούμενες ώρες έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης 16 Ελληνικών νησιών.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί καθημερινότητα τα Ελληνικά ΜΜΕ να παίρνουν ως δεδομένα τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ακόμα και αυτές που είναι γεμάτες αγωνία ώστε να πεισθεί η Τουρκική κοινή γνώμη για τις «νίκες» της χώρας.

Μια από αυτές τις δηλώσεις που υιοθετήθηκε από τα Ελληνικά ΜΜΕ, τους σχολιαστές και αρθρογράφους που έχουν βήμα, ήταν η δήλωση του Ακάρ ότι ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό άμυνας γιατί «οι Έλληνες δεν πήγαν στα Ίμια».

Και μάλιστα, η δήλωση αυτή έγινε ακριβώς μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες προχωρούν σε ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και σε μια στιγμή που η Τουρκία δηλώνει στο εσωτερικό της χώρας ότι νικά σε όλα τα μέτωπα.

Ο Ακάρ δεν έκανε καμιά αναφορά για τα Ίμια, και δεν έκανε γιατί γνώριζε πολύ καλά την απάντηση που θα έπαιρνε από τον Έλληνα υπουργό άμυνας, μια απάντηση που σε αυτή την χρονική στιγμή θα απομόνωνε ακόμα περισσότερο την Τουρκία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ωστόσο, αναμένεται να είναι όπως συνηθίζει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος, πόσο μάλλον δε στον Τούρκο ομόλογό του και να καταστήσει σαφές πως δεν αρκούν τα λόγια από την Τουρκία αλλά ήρθε η ώρα των πράξεων.

Τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο,  και ιδιαίτερα, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση  της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η Αθήνα αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο». Σημειώνεται δε, πως την ίδια άποψη υιοθέτησαν και άλλες χώρες της περιοχής, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ένα ακόμη «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το πάγιο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει το εάν ο Ακάρ, στην την κατ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις και στις έρευνες στη θαλάσσια ζώνη όπως αυτή προκύπτει από τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, κάτι που αδιαμφισβήτητα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη χώρα μας.

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων όπως και δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου δείχνουν ότι η Τουρκική αντιπροσωπεία, δεν θα παραμείνει σε συζήτηση αμοιβαίων κινήσεων για τη μείωση της έντασης αλλά ενδεχομένως βάλει στο τραπέζι ζητήματα όπως η μείωση των ορίων του Εθνικού Εναέριου Χώρου καθώς και τα δικαιώματα για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Η Ελληνική πλευρά ωστόσο στο ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών, όσο και τη Δευτέρα στη συζήτηση για τα ΜΟΕ η Ελληνική πλευρά θα καθίσει στο τραπέζι μεν καλοπροαίρετα χωρίς ωστόσο να φαίνεται διατεθειμένη να πέσει στην παγίδα της Άγκυρας αν επιχειρήσει να θέσει προκλητικές αξιώσεις.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.