«Mπρα-ντε-φέρ» Σόιμπλε – Βαρουφάκη για τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ
Το επίκεντρο των ευρωπαϊκών MME αποτέλεσε η συνάντηση του γερμανού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος στην οποία όπως αναμένονταν εκφράστηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Το συμπέρασμα που προκύπτει από την κάλυψη των ευρωπαϊκών ΜΜΕ είναι ότι ο Σόιμπλε είναι ανυποχώρητος και εμμένει στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και τους θεσμούς που το εκπροσωπούν, δηλαδή τη διατήρηση της Τρόικας. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ εστιάστηκαν και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη όποιος δεν δίστασε να θέσει ευθέως το ζήτημα του ναζισμού μέσα στην ίδια τη Γερμανία, κάτι που θεωρείται απο πολλούς ταμπού.
Τα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τη συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη καταγράφουν τα εξής:
Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει ότι «Ο Σόιμπλε κόβει την Ελλάδα: Μέτρα Τσίπρα προς λάθος κατεύθυνση» και επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε εξήγησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τους τρεις θεσμούς , δηλαδή την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι κάποια μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση «δεν οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση».
Η γερμανική Deutsche Welle με τίτλο «Ο Σόιμπλε εγγυάται ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα», αναφέρει τις δηλώσεις του για τη διαφωνία του με τον ελληνα ομόλογό του. Το γερμανικό μέσο αναφέρει επίσης ότι το ταξίδι του Βαρουφάκη στο Βερολίνο, αποτελεί τμήμα μιας σειράς επισκέψεών του στην Ευρώπη, αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να «βρει υποστήριξη για τα πλάνα σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση της Ελλάδας για τους όρους της διεθνούς διάσωσης».
Η ισπανική El Mundo αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τρόικα και εστιάζει στη δήλωση του Σόιμπλε οτι «δεν συμφωνήσαμε σε όλα» προσθέτοντας παρ’όλα αυτά ότι ο διάλογος ήταν «έντονος και εποικοδομητικός».
Το ιταλικό Reuters γράφει για «διαφωνία ανάμεσα σε Σόιμπλε και Βαρουφάκη στην πρώτη συνάντηση» επισημαίνοντας πως οι δύο υπουργοί δεν ήταν ικανοί ούτε να συμφωνήσουν στο ότι διαφωνούν.
To βρετανικό BBC εστιάζει στην αναφορά του Βαρουφάκη για το ναζισμό και γράφει ότι ο Βαρουφάκης «συνέκρινε τα δεινά της Ελλάδας με τον πόλεμο της Γερμανίας» και εξηγεί ότι η Γερμανία είχε επιβαρυνθεί με τεράστια χρέη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απειλήθηκε με υπερπληθωρισμό, που αποδυνάμωσε την οικονομία της. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο εκτιμά ότι ενδέχεται να πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ο Σόιμπλε με την τολμηρή σύγκριση που έκανε ο Βαρουφάκης. Παράλληλα αναφέρει και τις δηλώσεις του Βαρουφάκη στην γερμανική τηλεόραση ARD κατά τις οποίες υποστήριξε ότι αν «ένα υπερήφανο έθνος εξευτελίζεται για πολύ καιρό, και χωρίς να διαφαίνεται φως στο τέλος του τούνελ, τότε τα πράγματα θα οδηγήσουν σε αναβρασμό».
Η αγγλική Guardian γράφει ότι ο Έλληνας υπουργός ζητά τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και καταλήγει στο συμπέρασμα πως ζήτησε τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο το δημοσίευμα εξηγεί ότι δεν διαφαίνεται σημάδι διεξόδου στην κρίση που απειλεί και πάλι την Ευρωζώνη και επισημαίνει πως το σημερινό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ελαττωματικό καθώς δεν κάνει πολλά ώστε να διαχειριστεί το θέμα της διαφθοράς.
Η γερμανική Die Zei αναφέρει ότι «η πρώτη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών» επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στον Έλληνα ομόλογό του οτι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η επίσης γερμανική «Franfurter Allgemeine γράφει ότι ο Βαρουφάκης φλερτάρει με τη βοήθεια των Γερμανών» επισημαίνοντας ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών ήταν φιλικό.
Το Business Insider αναφέρει ότι «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών λέει ότι η χώρα του έχει γίνει σαν την ναζιστική Γερμανία» υποστηρίζοντας ότι ο Βαρουφάκης κάνει σχόλια σήμερα στην Γερμανία που πρόκειται να συζητηθούν και παραθέτει μερικά από αυτά, όπως τα έχει δημοσιεύσει το think tank, Open Europe στο twitter.
Η ισπανική El Pais γράφει σε δημοσίευμά της μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε ότι «Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την οικονομία, την πολιτική και την ευρωπαϊκή ιστορία ακούστηκαν σήμερα στο Βερολίνο». Η εφημερίδα εξηγεί πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε μία οπτική «περισσότερο ορθόδοξη» με την επιμονή του η Ελλάδα να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Έλληνας ομόλογός του από την άλλη πλευρά ζήτησε χρόνο για να λύσει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.