Μπορέλ: Απέναντι στη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενωθεί
Απέναντι στη Μόσχα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενωθεί ώστε να μπορεί ταυτόχρονα να “ανταπαντήσει, να δεσμεύσει και να κάνει διάλογο”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ενώ ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συναντώνται στη Γενεύη.
Οι σχέσεις της ΕΕ με τη ρωσική κυβέρνηση είναι “στο ναδίρ”, διαπίστωσε, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για μια νέα προσέγγιση των σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία του ζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου.
“Αυτά τα τρία ρήματα αντιπροσωπεύουν τις κατευθυντήριες γραμμές της δράσης μας”, επέμεινε ο Ζοζέπ Μπορέλ. “Είναι τρία όργανα μιας ορχήστρας που πρέπει να παίζουν ταυτόχρονα”, πρόσθεσε.
“Ελπίζω πως οι συστάσεις αυτές θα εγκριθούν ομόφωνα. Θα πρέπει στη συνέχεια να τις εμπλουτίσουμε, να τις καταστήσουμε συγκεκριμένες”, εξήγησε.
“Αν τα κράτη μέλη εγκρίνουν αυτές τις συστάσεις, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν και να μην αφήσουν τη Ρωσία να μας διχάσει”, υπογράμμισε.
“Η Ρωσία δεν θέλει να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προτιμά να μιλάει απευθείας με ορισμένα από τα μέλη της, εκείνα που έχουν κάποια σημασία στα μάτια της. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ενότητα προκειμένου να δεσμεύσει τη Ρωσία να συζητήσει με την ΕΕ”, πρόσθεσε.
“Δυστυχώς, η ΕΕ δεν καταφέρνει πάντα να βρίσκει την ενότητα. Κάθε κράτος έχει τα συμφέροντά του και ορισμένα ενεργούν μόνα τους”, είχε πει σε μια συνέντευξη στο AFP στα τέλη Μαΐου στη Λισαβόνα.
Οι Ευρωπαίοι έχουν μοχλούς πίεσης εναντίον της Ρωσίας, εκτίμησε σήμερα. “Το 75% των άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία πραγματοποιείται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις”, υπογράμμισε. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις ανέρχονταν σε 311,4 δισεκ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Η Ρωσία εξαρτάται, εξάλλου, από τις εξαγωγές αερίου και πετρελαίου, που αποτελούν το 40% του προϋπολογισμού της, και η ΕΕ είναι μεγάλος εισαγωγέας”, πρόσθεσε. Οι αγορές αυτές στη Ρωσία αποτελούν το 40% των εισαγωγών αερίου και το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ και αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας στο εσωτερικό της ΕΕ.
“Δεν είναι δική μου δουλειά να πω τι πρέπει να κάνει η Γερμανία”, είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά “ο Nord Stream 2 δεν είναι προτεραιότητα για την ΕΕ γιατί δεν βελτιώνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ”, είπε.
Η στρατηγική που προτείνει ο Ζοζέπ Μπορέλ δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της συνάντησης της Γενεύης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει στον Ρώσο ομόλογό του τις “κόκκινες γραμμές” που ενέκριναν χθες, Τρίτη, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)