Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ ευελπιστούν να συνεργαστούν με την Κίνα

Η Κίνα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ είναι «πιο επιθετική», όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευελπιστεί πως θα μπορέσει να συνεργαστεί μαζί της σε ορισμένα μείζονα θέματα, καθώς ο αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικαλέστηκε κυρίως τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού ως παραδείγματα των θεματικών στα οποία οι δύο μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν από κοινού.

Υπό τον κ. Σι η Κίνα έχει γίνει «πιο καταπιεστική στο εσωτερικό, πιο επιθετική στο εξωτερικό», έκρινε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (Καλιφόρνια). «Και σε πολλές περιπτώσεις, αυτό εγείρει πρόβλημα όσον αφορά τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας».

Μολαταύτα, η σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου «διατηρεί διαστάσεις συνεργασίας», συνέχισε. «Ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθούν αν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν συνεργαστούν», είπε αναφερόμενος «στο κλίμα», την «παγκόσμια υγεία», τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών.

«Ακόμη κι αν (οι κινέζοι ηγέτες) δεν θέλουν (να συνεργαστούν), υπάρχει τεράστια απαίτηση από τον υπόλοιπο κόσμο» γι’ αυτό, επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Οι άλλες χώρες «περιμένουν από εμάς να βρούμε τρόπους να προχωρήσουμε στα προβλήματα αυτά μαζί», καθώς «μας πλήττουν».

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τη «στρατηγική εθνικής ασφαλείας», στις οποίες επαναβεβαιώνονται οι στρατηγικές προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το κείμενο δείχνει πως η Ουάσιγκτον εννοεί να επιβληθεί της Κίνας μακροπρόθεσμα, συμφιλιώνοντας τη λογική του «ανταγωνισμού» με έναν ανταγωνιστή που έχει «τη βούληση να αλλάξει τη διεθνή τάξη» με τη λογική της «συνεργασίας» με το κράτος που παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ.

Το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας άρχισε την Κυριακή και σε αυτό αναμένεται πρακτικά να επικυρωθεί η τρίτη προεδρική θητεία του Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο εναντιώνεται «κατηγορηματικά σε κάθε μορφή ηγεμονισμού και πολιτικής της ισχύος, στη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου, στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και στην πρακτική των ‘δύο μέτρων και δύο σταθμών’», τόνισε ο κινέζος ηγέτης στην ομιλία με την οποία άρχισε το 20ό συνέδριο, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στις ΗΠΑ.

ViaDiplomacy Newsroom