Μπλίνκεν και Τρας συζήτησαν για πρόσθετες ενέργειες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Λιζ Τρας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Συμφωνήσαμε ότι η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί και ότι θα εργαστούμε για να εξαλείψουμε την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.
Οι δύο υπουργοί εξέτασαν ενδεχόμενες πρόσθετες ενέργειες που θα ενισχύσουν την αντίδρασή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την επικοινωνία τους, συζήτησαν επίσης για την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλλει μια σειρά από κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο επισκέφθηκε το Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη για τον συντονισμό των ενεργειών σε βάρος της ρωσικής οικονομίας. Προανήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος και άλλων τομέων της ρωσικής οικονομίας που θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
Είναι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που επιχείρησαν αυτήν την εβδομάδα να πείσουν ξένους ηγέτες να εντείνουν την πίεση σε βάρος της Μόσχας, καθώς το αρχικό οικονομικό σοκ στη Ρωσία από τις κυρώσεις φαίνεται να εξασθενεί.
Ο Αντεγέμο επισκέφθηκε επίσης τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα, Ντάλιπ Σινγκ, είχε διαβουλεύσεις στο Νέο Δελχί με την κυβέρνηση της Ινδίας. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Μαρόκο με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και για τις επιπτώσεις του στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας.