Μπλίνκεν: Η Πρίστινα να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Σερβία

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η ομαλοποίηση των συνομιλιών του Κοσόβου με τη Σερβία είναι απαραίτητη στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι δημοσιοποίησε την Πέμπτη μια συγχαρητήρια επιστολή που είχε λάβει από τον Μπλίνκεν μια ημέρα νωρίτερα. Ο Μπλίνκεν προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο «να εμπλακεί παραγωγικά και χωρίς καθυστέρηση στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ διάλογο με τη Σερβία».

«Η εξασφάλιση μιας συνολικής συμφωνίας ομαλοποίησης με τη Σερβία με επίκεντρο την αμοιβαία αναγνώριση είναι απαραίτητη για την ικανότητα του Κοσσυφοπεδίου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του και να προχωρήσει στην ενταξιακή του πορεία στην ΕΕ», έγραψε ο Μπλίνκεν.

Οι Βρυξέλλες τόνισαν επίσης ότι οι συνομιλίες εξομάλυνσης Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι θεμελιώδεις στον στόχο τους να γίνουν μέλη της Ε.Ε μια μέρα.

Ο Κούρτι, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα στις 22 Μαρτίου αφού το αριστερό του Κίνημα Αυτοδιάθεσης, ή Vetevendosje!, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου της 14ης Φεβρουαρίου, είπε ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία δεν συγκαταλέγονται στους άμεσους στόχους του.

Οι διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της γειτονικής Σερβίας, που ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, σταμάτησαν πέρυσι.

Ο Kurti και η νέα Πρόεδρος Vjosa Osmani ανέφεραν το θέμα των περίπου 1.640 ανθρώπων που αγνοούνται στον πόλεμο του 1998-1999 ως προτεραιότητα σε αυτές τις συνομιλίες.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, μια δεκαετία μετά τον βίαιο πόλεμο του 1998-1999 μεταξύ αυτονομιστών αλβανόφωνων ανταρτών και σερβικών δυνάμεων, ο οποίος έληξε μετά από αεροπορική εκστρατεία 78 ημερών του ΝΑΤΟ που έδιωξε τα Σέρβικα στρατεύματα και εισήλθε ειρηνευτική δύναμη.

Τα περισσότερα δυτικά έθνη έχουν αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία και οι σύμμαχοί της Ρωσία και Κίνα δεν το αναγνωρίζουν. Οι εντάσεις για το Κοσσυφοπέδιο παραμένουν πηγή αστάθειας στα Βαλκάνια.

(πηγή: Associated Press)

ViaDiplomacy Newsroom