Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: Ανησυχούμε για την μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων
Oι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε χθες βράδυ επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαιώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιστολή του στις 14 του περασμένου Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Χαιρετίζει, εξάλλου, τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σημαντικότατη αναφορά κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τις ΗΠΑ ανησυχεί η μονομερής απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική συμμετοχή στον επόμενο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την επιθυμία του σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Κ. Κούσιος: Ο ΠτΔ εκφράζει την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να συζητήσουν θέματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου
Την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να συζητήσουν θέματα Μέτρων Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, κ.κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Εργκιούν Ολγκούν.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, όπως αυτά λειτουργούσαν προ της πανδημίας του κορονοϊού, και συνεχάρη τόσο τους δύο διαπραγματευτές όσο και τα μέλη της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την εργασία τους και την εποικοδομητική τους συνεισφορά που οδήγησαν στη συμφωνία. Επίσης, ευχαρίστησε την κα Σπέχαρ για τη συνδρομή της ιδίας και των ΗΕ.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί οποτεδήποτε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για να συζητήσουν τόσο τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει και αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου όσο και το κυπριακό πρόβλημα γενικότερα και την επίλυσή του μέσω διαπραγματεύσεων.
Από πλευράς του, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης, ενώ η κα Σπέχαρ ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες, τους διαπραγματευτές και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής για τη συνεργασία που είχαν με το θετικό αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν».
Πρέσβης ΗΠΑ στην Κύπρο Τζ. Γκάρμπερ: «Έχουμε κοινή δέσμευση για μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»
«Το Κέντρο CYCLOPS αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφεραν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ (Χριστοδουλίδης και Μπλίνκεν) αυτή την εβδομάδα, έχουμε κοινή δέσμευση για μεγαλύτερη σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ.
Η κυρία Γκάρμπερ επισκέφθηκε και επιθεώρησε τα κατασκευαστικά έργα για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και της Ασφάλειας των Λιμένων CYCLOPS, στη Λάρνακα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, μιλώντας για υπερσύγχρονη εγκατάσταση στην Κύπρο, η οποία «θα μας βοηθήσει στη συνεργασία και θα καταφέρει να φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή.
«Μέσω αυτής της συνεργασίας, θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».
Η Αμερικανίδα πρέσβης ευχαρίστησε τόσο τον υπουργό Εξωτερικών «για τη δέσμευση του να ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ και Κύπρου», αλλά και τον δήμαρχο (Λάρνακας) για την προθυμία του να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση σ’ αυτό το χώρο, που «ελπίζουμε ότι θα φέρει αρκετούς ανθρώπους από άλλες χώρες για να δουν τις ομορφιές της Κύπρου αλλά και της Λάρνακας».
«Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ήμασταν εδώ πριν από λιγότερο από πέντε μήνες για να βάλουμε το θεμέλιο λίθο αυτής της υπερσύγχρονης εγκατάστασης που ονομάζεται CYCLOPS», σημείωσε, προσθέτοντας πως «καταφέραμε να κάνουμε τόσα πολλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Ευχαρίστησε την κατασκευαστική και αρχιτεκτονική εταιρεία «για τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει και έχουν φέρει το έργο σ’ αυτό το σημείο».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε έξι περίπου μήνες θα είμαστε εδώ για να ανοίξουμε και επίσημα το Κέντρο Εκπαίδευσης» δηλώνοντας ταυτόχρονα ενθουσιασμένη για το μέλλον.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και προσωπικά την πρέσβη της χώρας «γι’αυτή τη συνεργασία που οδηγεί στη σύσταση αυτού του, κυπριακής ιδιοκτησίας Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και είναι ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας, διμερείς σχέσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Είναι επίσης ένδειξη και του κοινού μας στόχου για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στη περιοχή, κάτι που μέσα από τις εργασίες αυτού του Κέντρου, που θα παρέχεται εκπαίδευση για θέματα μη στρατιωτικής ασφάλειας, θα ενισχυθούν και οι στόχοι μας στη περιοχή».
Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες στον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα «για την από την πρώτη στιγμή συνεργασία, αφού αποδεικνύει και τη σημασία της πόλης, δεν είναι τυχαία που επελέγη η συγκεκριμένη πόλη και τοποθεσία για να ανεγερθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης. Θέλω να ευχαριστήσω και όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες και πολλά Υπουργεία που εργάζονται από την πρώτη στιγμή έτσι ώστε να προχωρήσει αυτό το Εκπαιδευτικό Κέντρο που μεταξύ άλλων αναδεικνύει και τη σημασία της χώρας μας ως χώρα η οποία, διατηρώντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, εργάζεται έτσι ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία και συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από κράτη της περιοχής που ενδιαφέρονται είτε να στείλουν αξιωματούχους και λειτουργούς τους να εκπαιδευτούν στο Κέντρο είτε να δούμε πως μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίας έτσι ώστε να προωθηθούν κοινοί στόχοι».
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)