Μοσκέρα από Θεσσαλονίκη: Η Συμμαχία παραδοσιακά εστιάζει την απειλή στην ανατολική της πτέρυγα

“Η πρόκληση είναι να συνδυαστεί η ασφάλεια και η άμυνα εντός του νομικού πλαισίου” τόνισε σε δηλώσεις του, ο διευθυντής νομικός σύμβουλος της ACO/SHAPE, της Ανώτατης Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,  Andres Munoz Mosquera, κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου νομικών συμβούλων του ΝΑΤΟ, που παγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο ασχολείται με ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας, σχετιζόμενες με τις τρέχουσες προκλήσεις  ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της νότιας πτέρυγας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό τίθενται υπό συζήτηση νομικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιεί τη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές προς κράτη – μέλη της συμμαχίας, των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά και για την αξιοποίηση της διάστασης του φύλου στο επιχειρησιακό περιβάλλον.

“Η Συμμαχία παραδοσιακά εστιάζει την απειλή στην ανατολική της πτέρυγα και ιδιαίτερα τελευταία με την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατοχή της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι αυθεντικές και πολύ ρεαλιστικές ανησυχίες των μελών της νότιας πτέρυγας για τις προερχόμενες από το νότο και την ανατολή απειλές”, τόνισε ο κ. Mosquera και πρόσθεσε: “Οι απειλές αυτές σχετίζονται κυρίως με τη μετανάστευση.

Όπως γνωρίζετε έχουμε μια κοινή επιχείρηση με την Ε.Ε.  και, όπως επίσης γνωρίζετε, μετά τον πόλεμο στη Συρία οι ροές της μετανάστευσης είναι έντονες και θέτουν σε κίνδυνο τη δική μας άμυνα και ασφάλεια. Εξίσου σημαντική πρόκληση αποτελεί και ο πόλεμος, που δεν έχει ακόμη τελειώσει στη Λιβύη. Η προώθηση των τρομοκρατών του ΙΣΙΣ από τη Συρία στην Ευρώπη είναι επίσης μια απειλή που αποτελεί θέμα συζήτησης για τους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια εύρεσης λύσεων”.

Ο κ. Mosquera ανέφερε ότι στόχος είναι να διαφυλαχθούν τα επίπεδα “ασφάλειας και άμυνας στην ευρύτερη περιοχή”. “Η πρόκληση είναι να εξασφαλισθεί η ασφάλεια και η άμυνα εντός των νομίμων ορίων”, συνέχισε ο κ. Mosquera και πρόσθεσε: “Συγκεντρωθήκαμε εδώ νομικοί σύμβουλοι από τα κράτη – μέλη, προκειμένου να έχουμε μια σφαιρική αντίληψη των καταστάσεων στην προσπάθεια αναζήτησης πρόσφορων νομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων”.

Ειδικότερα, για το διαδίκτυο, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή συνεδρία, ο κ. Mosquera  ανέφερε ότι μια εξίσου σημαντική “πρόκληση” για τους νομικούς συμβούλους είναι να προτείνουν τρόπους για την αποτελεσματική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σε περίπτωση κυβερνοαπειλών,κυβερνοεπιθέσεων, κ.α.

“Οι είκοσι εννιά σύμμαχοι έχουν διακηρύξει τον κυβερνοχώρο ως ξεχωριστό τομέα. Όπως ξέρετε, οι παραδοσιακοί κύριοι τομείς διεξαγωγής των επιχειρήσεων είναι η γη, η θάλασσα και ο αέρας.Το γεγονός ότι η συμμαχία αναγνωρίζει τον κυβερνοχώρο ως τομέα νομικού ενδιαφέροντος, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει πολλά.

To να έχουν τα κράτη – μέλη μια ενιαία βάση πληροφοριών, για λήψη αποφάσεων, το θεωρούν πολύ σημαντικό. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους νομικούς συμβούλους είναι πώς να εφαρμόσουμε τους διεθνείς κανόνες δικαίου στον κυβερνοχώρο” συνέχισε ο κ. Mosquera και πρόσθεσε: “Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πολλοί από τους servers έχουν διπλή χρήση, καθώς μοιράζονται δεδομένα με πολλούς παραλήπτες, π.χ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο ‘Αμυνας ή από νοσοκομεία. Και η πρόκληση για τους νομικούς συμβούλους είναι εάν κάποιος από τους σέρβερς χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε κάποια κρατική δομή, σε κάποια από τις χώρες μας, πώς θα εφαρμόσουμε το νόμο και πώς θα διασφαλιστεί η αναλογικότητα και η αναγκαιότητα σε περίπτωση αντίδρασης (σ.σ. δηλαδή, πώς θα αντιμετωπιστεί χωρίς, η με τις μικρότερες απώλειες χρήσιμων δεδομένων) σε αυτό το συγκεκριμένο σέρβερ. “Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα ζητήματα, στο οποίο οι νομικοί  σύμβουλοι μπορούν να προσφέρουν λύσεις αναζητώντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο” πρόσθεσε ο κ. Mosquera.

ViaDiplomacy Newsroom