Μόσχα για Κυπριακό: Τασσόμαστε υπέρ μιας λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

«Η Ρωσία τάσσεται με συνέπεια υπέρ μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός των γνωστών διεθνών νομικών πλαισίων, που έχουν θεσπιστεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό πρόσωπο, κυριαρχία και υπηκοότητα», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ειδική ανακοίνωσή του ενόψει της αυριανής συνάντησης του επικεφαλής του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της μονομερούς διόρθωσης της υπάρχουσας βάσης των συνομιλιών, της επανεξέτασης του μοντέλου της διευθέτησης. Έχουμε ως αφετηρία ότι η συζήτηση της ενδοκυπριακής διάστασης της διευθέτησης, αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα των κυπριακών μερών», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν του και προσθέτει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι παραμένει επίκαιρη η ένταξη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συζήτηση της εξωτερικής διάστασης της διευθέτησης και η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος εγγυήσεων ασφαλείας της νήσου, με εκείνες του ΟΗΕ. Μεγάλη σημασία για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο νησί έχει η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών σχηματισμών».

Η Ρωσία «υποστηρίζει τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής ‘καλών υπηρεσιών” για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο προσθέτει ότι θεωρεί απαραίτητο να συμβάλει «στη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ζήτημα» και καταλήγει: «Ταχθήκαμε υπέρ της παράτασης της εντολής στις ένοπλες δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο έως την 31η Ιανουαρίου 2022, η οποία επικυρώθηκε με το ψήφισμα 2587 του ΣΑ του ΟΗΕ (που υιοθετήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021). Θεωρούμε ότι υπό συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για αλλαγή των αρμοδιοτήτων, είτε του σχήματος της αποστολής του ΟΗΕ. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπηρετήσει την περαιτέρω αύξηση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αύριο, περί τις 11:30 το πρωί στην ιστορική έπαυλη του ρωσικού ΥΠΕΞ στο κέντρο της Μόσχας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Κύπριου υπουργού αναμένεται η υπογραφή του «Στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022-2024», καθώς και της «Συμφωνίας για συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων», επισημαίνει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ στην εκτενή ανακοίνωσή της, με την οποία γίνεται ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.

«Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται η συζήτηση οδών περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της υλοποίησης των συμφωνιών, που έχουν νωρίτερα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων κατά την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στις 30 Ιουλίου 2020. Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νέας λοίμωξης του κορονοϊού. Θα αποτιμηθεί η αποκατάσταση των επιχειρηματικών και τουριστικών επαφών μετά την επανέναρξη της τακτικής αεροπορικής συγκοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις 28 Ιουνίου τρέχοντος έτους», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τον διάλογο για τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, με έμφαση στην διευθέτηση του Κυπριακού, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και το Αφγανιστάν. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην παραδοσιακά εποικοδομητική συνεργασία σε πολυμερή φόρα, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, που τονίζει ότι «Μόσχα και Λευκωσία τοποθετούνται με παρεμφερείς θέσεις σε πολλά ζητήματα της πλανητικής ημερήσιας διάταξης. Προωθούν τα πολιτικά-διπλωματικά μέσα επίλυσης των συγκρούσεων, την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Και οι δύο χώρες μιλούν υπέρ της εδραίωσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις ως γενικού χαρακτήρα θεσμού υποστήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας, επεξεργασίας από τη διεθνή κοινότητα συλλογικών απαντήσεων στις απειλές της σύγχρονης εποχής».

«Το 2020 εορτάστηκε η 60ετία από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΕΣΣΔ/Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, θυμίζοντας ότι η Σ.Ένωση «τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών του κυπριακού λαού για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του στα τέλη του 1950» και ήταν «από τις πρώτες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του νέου κράτους τον Αύγουστο του 1960 και εγκατέστησε τη διπλωματική της αποστολή στο νησί».

Ο κυπρο-ρωσικός διάλογος είναι πολύ εντατικός, παρά την πανδημία, σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, που υπενθυμίζει τις πρόσφατες συναντήσεις του Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στην Αθήνα στις 24 του περασμένου Μαρτίου και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Ν. Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς και τις επαφές των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, την τελευταία συνάντησή τους στη Λευκωσία στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 και τις πέντε τηλεφωνικές τους συνομιλίες εντός της φετινής χρονιάς.

«Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Ρωσίας-Κύπρου μειώθηκε ως προς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 23,1% και έφθασε τα 180,8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ […]», ενώ «μετά την πτώση κατά 94% το 2020 (στις 46,5 χιλιάδες ανθρώπους) το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους καταγράφηκε αποκατάσταση των αμοιβαίων τουριστικών ροών. Με τα στοιχεία, κατά τα τέλη Ιουνίου επισκέφθηκαν το νησί 165 χιλιάδες Ρώσοι (ο δείκτης κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 343 χιλιάδες και συνολικά για το 2019 860 χιλιάδες)», αναφέρεται στη ρωσική ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ο ρόλος της πολυάριθμης ρωσικής παροικίας στην Κύπρο, όπως επίσης ότι: «Αναπτύσσεται η επενδυτική συνεργασία. Βάσει των αποτελεσμάτων του 2020 η Κύπρος διατηρεί την πρώτη θέση στον όγκο των απευθείας συνολικών επενδύσεων στη Ρωσία (142,8 δισ. Δολάρια ΗΠΑ). Ο όγκος των απευθείας ρωσικών συνολικών επενδύσεων στην κυπριακή οικονομία ήταν το 2020 189,9 δισ. δολάρια ΗΠΑ».

ViaDiplomacy Newsroom