Μοντέλο Ταϊβάν εφαρμόζουν οι Αμερικανοί στην Θεσσαλονίκη;
H κυβέρνηση της Ταϊπέι ξεκίνησε το σύστημα Employment Gold Card για να προσελκύσει ξένους επαγγελματίες με εξαιρετικά επιτεύγματα ή μοναδικές ικανότητες να εργαστούν, να επενδύσουν και να ζήσουν στην Ταϊβάν. Αυτό δήλωσε η Πρόεδρος της χώρας, Τσάι Ινγκ – βεν, κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης της 998ης, 999ης και 1000ης χρυσής κάρτας απασχόλησης σε ξένους επαγγελματίες σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Γραφείο.
Η 998η Employment Gold Card κάρτα δόθηκε στον Seamon Chan από τις ΗΠΑ, ο οποίος βοηθά τις Ταϊβανέζικες νεοσύστατες εταιρείες να κάνουν παγκόσμιες επενδύσεις, ο 999ος κάτοχος της Employment Gold Card είναι ο Μουσταφά Οζγκόρ Μπαϊντάρολ από την Τουρκία, ο οποίος κατέχει 10 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και είναι εφευρέτης στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας,ενώ η 1.000η κάρτα δόθηκε στον Αμερικανό Rodney Dean Morgan ο οποίος συμμετέχει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών στην Ταϊβάν.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους κατόχους είναι ο συνιδρυτής του YouTube Steve Chen ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί άλλοι κάτοχοι καρτών από τη Silicon Valley και από όλο τον κόσμο. «Ο μεγάλος αριθμός εξαιρετικών επαγγελματιών στην Ταϊβάν αποτελεί παράδειγμα των πολυάριθμων διαθέσιμων ευκαιριών στο έθνος εν μέσω της αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού» σημείωσε η Πρόεδρος της Ταϊβάν
Η Θεσσαλονίκη δίνει την δική της «Employment Gold Card» και φέρνει στελέχη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης από όλο το κόσμο
«H Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να καινοτομήσει σε αρκετούς τομείς και δίνει συμβουλές για το πώς μπορεί η χώρα να δημιουργήσει μια δική της, διαφορετική… Silicon Valley.» Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του ο ο ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο
Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα συνοδεύσω τον υπουργό Μάικ Πομπέο στην υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, καθώς και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουμε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα τεχνολογίας. Πρόκειται για μία συμφωνία που πραγματικά αποδεικνύει τη δέσμευση του έθνους μας στην προώθηση της τεχνολογίας για κάθε Αμερικανό, για το μέλλον της οικονομίας μας, αλλά και της εθνικής μας ασφάλειας. Γι’ αυτό ανυπομονώ να συναντηθώ με τους Ελληνες αξιωματούχους και να συζητήσουμε για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως τη σημασία του 5G. Εχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, προκειμένου να προωθήσουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να την υποστηρίξουμε μέσα από τις δημοκρατικές μας αξίες.»
Την Δεύτερα, και μετά υπογραφή σχετικής συμφωνίας ανάμεσα Ελλάδα και ΗΠΑ και την οποία υπέγραψαν οι Μάικ Πομπέο και Άδωνις Γεωργιάδης, ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο, σημείωσε αναφερόμενος στην συμφωνία «την κοινή δέσμευση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της ευημερίας των πολιτών και της οικονομίας, αλλά και της προώθησης της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο»
Τον Δεκέμβριο, ο πρώην Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχε δηλώσει «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος». Επίσης είχε υπογράμμισε πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της. Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».
Έτοιμο το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της Cisco στη Θεσσαλονίκη
Λίγο πριν την άφιξη του Μάικ Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, η Cisco ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (www.cisco.com/go/dts) στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κτήριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το Κέντρο είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy. Στο Κέντρο φιλοξενούνται επίσημοι συνεργάτες του δικτύου της Cisco, οι οποίοι με τη συνδρομή στελεχών της εταιρείας, παρουσιάζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, πλήθος λύσεων και εφαρμογών ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα, συγκεκριμένες ομάδες εργάζονται στην ανάλυση, επίλυση και δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα και ιδέες, στις οποίες ζητείται η συνδρομή του κέντρου από εταιρείες και δημόσιους φορείς. Γι’ αυτό το λόγο στο Κέντρο φιλοξενούνται ήδη δύο (2) start-ups και υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και συνεργάτες και επιστήμονες.
Η απόφαση της Cisco Hellas, για τη δημιουργία του Κέντρου, εντάσσεται στην στρατηγική της Cisco για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας για την ενίσχυση της οικονομία της χώρας και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη. Το κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως, ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πολλούς άλλους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η εταιρεία έχει δεσμευθεί πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα αρωγός σε προσπάθειες που έχουν ως στόχο την τεχνολογική πρόοδο και κατ’ επέκταση την οικονομική ανάπτυξη της Ελληνικής κοινωνίας.
Οι πρώτες 200 προσλήψεις στο Digital Hub της Pfizer στην Θεσσαλονίκη
Την ίδια στιγμή οι πρώτες προσλήψεις είναι πραγματικότητα στο digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο «κάδρο» της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου. Όπως ανέφεραν στο Capital.gr στελέχη της πολυεθνικής, ήδη έχουν γίνει περίπου είκοσι από τις συνολικά 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού που προγραμματίζονται. Όπως λένε οι πληροφορίες, στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, ενώ αποτελεί επιδίωξη της αμερικανικής φαρμακευτικής σε βάθος χρόνου να γίνουν και περισσότερες.
Το digital hub στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα που τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων της Pfizer. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα θα λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει η φαρμακευτική παγκοσμίως.
Το κέντρο επί του παρόντος λειτουργεί σε μεταβατικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στον πολυχώρο “Phoenix Center”. Το τελικό κτίριο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί, θα είναι έκτασης 3 χιλιάδων τ.μ..