Μητσοτάκης και Μακρόν ξεκινούν ανεπίσημα τον Ευρωστρατό – Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα προσφέρει Ευρωπαϊκά όπλα σε αέρα και θάλασσα
Όπως όλα δείχνουν, και όπως άφησε να διερε΄ύσει από το μεσημέρι της Κυριακ΄ής το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα θα υπογράψει όχι μόνο την προμήθεια Γαλλικών πλοίων, αλλά και Αμυντική Συμφωνία με ρήτρα Συνδρομής.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, πετούν το πρωί της Τρίτης για το Παρίσι, προκειμένου να συμμετέχουν στις επαφές που έχει ο Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο. Να σημειωθεί πως ο ΄Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι από το πρωί της Δευτέρας όπου είχε συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Με την άφιξη των δύο υπουργών, θα υπάρξει συνάντηση και συνομιλίες των δύο ηγετών με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών, συνομολίες που όπως φαίνεται θα καταλήξοθν στη υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.
Γιατί τις Γαλλικές φρεγάτες
Σύμφωνα με τους ειδικούς των εξοπλιστικών, η Γαλλική πρόταση δεν συγκέντρωνε πολλές ελπίδες για διάφορα τεχνικά θέματα συν το μεγάλο κόστος. Συ΄μφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Γάλλοι επανήλθναν τις τελευταίες ημέρες μια μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Βέβαια θα είναι κάποιος αφελής αν πιστεύει ότι η απόφαση πάρθηκε για τον λόγο αυτό και όχι για το σύνολο των κερδών που υπολόγισε η Ελληνική πλευρά, και ειδικά για τον νέο κόσμο που αναδύεται στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρι΄κή.
Όμως ένα από τα μεγάλα κέρδη της Ελλάδας, πέρα από τις δυνατότητες των πλοίων, είναι η χρονική συγκυρία και η κουβέντα για τον Ευρωστρατό. Η χώρα είχε την χρυσή ευκαιρία να ηγηθεί της εξέλιξης αυτής και δεν την άφησε να πάει χαμένη.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει εκτός από τους πιο ισχυρούς στρατούς στην Ευρώπη, ειδικά στην θάλασσα, αλλά και τον πιο ετοιμοπόλεμο. Με την αγορά των Rafale και των πλοίων της Naval, θα είναι και η χώρα που είναι έτοιμη να προσφέρει δυνάμεις στο νέο Ευρωστρατό και μάλιστα, χωρίς να ξοδέψει επιπλέον χρήματα, την στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη