Μητσοτάκης-Ερντογάν: Εκατέρωθεν διαφωνίες -Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε το ραντεβού των δύο ηγετών αφού έπρεπε να ολοκληρωθεί το γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο γεύμα του του Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ με τη χώρα μας να συγκαταλέγεται σε αυτές ενώ οι υπόλοιπες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευσαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ στο πλευρό του Τούρκου Προέδρου βρίσκονταν  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και ο Μπιναλί Γιλντρίμ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σε λίγη ώρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης με σχετικές δηλώσεις, ενώ μπροστά στις κάμερες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση.

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Νωρίτερα, στο κεντρικό δελτίο του Alpha, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πρόσθεσαν πως «ήταν μια συνάντηση που δεν ήταν απλή, είχε δυσκολίες». Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα.

Τουρκία – Λιβύη

Αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φέρεται να είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά», ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει αφού πρωτίστως δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.

Μεταναστευτικό

Το μείζον θέμα του μεταναστευτικού απασχόλησε για ακόμα μια φορά τους δύο ηγέτες, με την ελληνική πλευρά να θέτει το ζήτημα που έχει προκύψει με την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία  δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να περισυλλέξει λέμβους με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλια της. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός,  επεσήμανε πως η χώρα μας επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Όπως γνωστοποιήθηκε την ερχόμενη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Πάντως, από τη συνάντηση, οι δύο άνδρες βγήκαν χαμογελαστοί…

Ερντογάν και Τραμπ σε τετ α τετ λίγο πριν το ραντεβού με τον Μητσοτάκη

Συνάντηση εκτός προγράμματος έκαναν λίγο πριν το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Ερντογάν και Τραμπ οι οποίοι σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας είχαν μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση, με τον Λευκό Οίκο να επιβεβαιώνει την εν λόγω  συνάντηση και να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία που έχει η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη συμμαχία, η περαιτέρω ενίσχυση του εμπορίου μέσω της αύξησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια».

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.